Срна, 11.11.2015, Полагање вијенаца жртвама Велеиздајничког процеса

Осуђени на смртну казну у Велеиздајничком процесу Фото: znanje.org

Осуђени на смртну казну у Велеиздајничком процесу Фото: znanje.org

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ – Министар рада борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић данас ће, поводом потписивања примирја у Првом свјетском рату, на гробљу „Свети Пантелија“ у Бањалуци положити вијенац на споменик жртвама Бањалучког велеиздајничког процеса.

И генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић положиће данас вијенац на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“ у знак сјећања и одавања почасти херојима и свим невино страдалим у Првом свјетском рату.

Николић ће вијенац положити поводом обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату у којем је улога Србије била изузетно значајна. Србија је изгубила 28 одсто укупног становништва, односно 52 одсто мушког репродуктивног становништва.

О значају и улози Србије говори и допринос побједи савезника, и то прва савезничка побједа на Церу, Битка на Колубари, Битка на Кајмакчалану, пробој Солунског фронта.

У Србији је 11. новембар проглашен као државни празник, будући да је тог датума 1918. године потписано примирје у Првом свјетском рату.

Бањалучки велеиздајнички процес био је највећи од 17 које су власти Аустроугарске водиле против Срба.

Тим процесом током 1915. и 1916. године било је обухваћено 156 особа, од којих је 16 осуђено на смртну казну.

Полагање вијенца предвиђено је  у 11.00 часова.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed