СРНА, 16. 2. 2024, Боснић: Потпишимо петицију за Резолуцију о геноциду над Србима у НДХ [Иницијатива]

Петиција „Вријеме је“ ... Фото: screenshot

Петиција „Вријеме је“ … Фото: screenshot

Покрет Срба Крајишника позвао је све држављане Србије да се одазову потписивању петиције да у парламенту Србије буде донесена резолуција о усташком геноциду над српским народом у Независној Држави Хрватској /НДХ/ како би коначно била исправљена вишедеценијска неправда према страдалима и спријечен све отворенији ревизионизам.

Онлајн петицију под називом „Петиција за доношење резолуције о геноциду над српским народом у НДХ од 1941. до 1945. године“ на линку https://www.peticije.online/1941_1945  могу потписати сви који имају држављанство Србије, без обзира на то да ли живе у Србији, али и сви људи добре воље јер ће након 10.000 прикупљених потписа, колико је законски потребно, иницијатива прерасти у акцију „Милион потписа за милион жртава“.

Иницијатори петиције су осмислили да њено потписивање прати слоган „Вријеме је“, а да потписници који то желе сниме себе и „Вибером“ пошаљу овај слоган на бројеве телефона: 0038164/544-7778 и 0038161/155-2074 како би се акција што више омасовила.

Предсједник Покрета Срба Крајишника Миле Боснић изјавио је Срни да је иницијатива практично, у зачетку, али да су ефекти већ импресивни.

„Већ имамо спотове у којим стотине потписника, међу којима је и академик Коста Чавошки, поручује `Вријеме је`, да кажемо да смо озбиљан народ, да коначно покажемо да поштујемо наше жртве, те поручимо стоп ревизионизму“, рекао је Боснић и додао да се петиција потписује и лично, те да је он само јуче прикупио 100 потписа.

Он је нагласио да је резолуција Скупштине Србије о геноциду над Србима у НДХ неопходна како би се ишло према свјетским парламентима и подсјетио да нису добили подршку ранији приједлози резолуције, који су укључивали и геноцид над Јеврејима и Ромима.

Боснић је истакао да геноцид који је над Србима извршила НДХ на цијелој својој територији од 1941. до 1945. године мора да се именује, те да се одреди датум када ће се обиљежавати.

„Постоје приједлози да се назове `затирање` по оној народној: `Сјеме ти се затрло`, значи тотално уништење или `покољ` као метод од којег су Срби највише страдали у НДХ“, рекао је Боснић и додао да иницијатор као датум предлаже 28. април, у знак сјећања 200 Срба убијених у селу Гудовац код Бјеловара на тај дан 1941. године, што је први масовни злочин усташа.

Он је напоменуо да су усташе разрадиле више од 200 начина мучења Срба. „Има нас неколико милиона мање због геноцида у НДХ и још нам покушавају наметнути да смо окупатор и геноцидни“, рекао је Боснић.

Боснић је нагласио да лично нема право да ћути због дједа којег никада није упознао, због баке коју су усташе мучиле па убиле, због својих земљака Кордунаша, као што не смију да ћуте ни Козарчани који живе у Београду, Требињци, Бањалучани, Грмечлије, Далматинци…

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed