Срна, 18.3.2016, У Етнички мозаик уврстити и српска стратишта

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ, 18. МАРТА /СРНА/ – Делегација ОЕБС-а упознала је Његово преосвештенство епископа бихаћко-петровачког Атанасија са ОЕБС-овим пројектом стварања евиденције о преосталом становништву на овом географском простору, односно етничком мозаику у БиХ.

Епископ Атанасије скренуо је пажњу замјенику шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Александру Чеплугину да та евиденција о етничком присуству народа и етнички мозаик треба обавезно да садрже и српска православна гробља на овом простору, а нарочито стратишта Гаравице у Бихаћу и Шушњар у Санском Мосту, истичући да је овај простор неотуђиви завичај Срба.

Владика Атанасије подсјетио је да на стратишту Гаравице почива између 12.000 и 14.000 православних Срба овог краја, невино пострадалих 1941. године, а да је на стратишту Шушњар истог љета убијено око 5.500 овдашњих православних Срба.

Он је замолио да OEБС издејствује код релевантних кантоналних и институција БиХ да се отклоне законске сметње наслијеђене из претходног времена, да би на тим стратиштима могла да буду подигнута хришћанско-православна спомен-обиљежја.

Владика је нагласио да има још много других мјеста на овом простору на којима почивају невино пострадали православи Срби.

Епископ Атанасије затражио је да OEБС, колико је то у његовој моћи, утиче на све институције БиХ и Републике Српске које су се укључиле у активности на обнови и које припремају отварање Ферхат-пашине џамије у Бањалуци, тако исто помогну и Црквену општину Бихаћ за довршење храма у Бихаћу – Силаска Светог Духа на апостоле, које је застало због недостатка материјалних средстава, а за чији довршетак је неопходно око 100.000 КМ.

Чеплугин је обећао да ће његову молбу пренијети институцијама и да ће у наредном периоду посјетити стратиште Гаравице.

Делегација ОЕБС-а интересовала се за улогу Међурелигијског вијећа БиХ у стварању добрих односа међу етничким заједницама, а епископ Атанасије је потврдио да постоји добра сарадња, отвореност и активност свештеника и одбора Међурелигијског вијећа БиХ у локалним заједницама.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed