СРНА, 18. 5. 2023, Обиљежене 24 године од убиства Срба у Прилужју

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

ПРИЛУЖЈЕ, 18. МАЈА /СРНА/ – У Прилужју су данас обиљежене 24 године од убиства шесторице Срба из тог највећег српског села уз пут Приштина-Косовска Митровица, нападнуте у подножју Чичавице, злогласног упоришта припадника терористичке ОВК.

Након парастоса и полагања вијенца на спомен-обиљежје, предсједник Привременог органа општине Вучитрн измјештеним у Прилужје Милан Костић је рекао да је овај споменик чувар истине о страдању Срба, а да ће у наредних годину дана бити изграђен меморијални парк страдалим Вучитрнцима.

Костић је навео да садашње спомен-обиљежје опомиње све Вучитрнце, посебно оне рођене у Прилужју, да морају опстати и опстати на својим огњиштима.

„Они су животе дали да би ми данас са својм децом живели на прадедовским огњиштима, како би били пример да, упркос свим недаћама и притисцима којима смо свакодневно изложени, истрајавамо у одбрани нашег Косова и Метохије“, рекао је Костић.

Он је истакао да ће имена страдалих остати упамћена и опомињати да су животе жртвовали зарад опстанка будућих генерација у том мјесту, ослоњеном на ријеку Ситницу.

У Прилужју данас живи око 1.7000 Срба од предратних око 3.000, одлучних да сопственим примјером, како је за Срну рекао један мјештатнин, покажу да је очување српства на Косову и Метохији могуће.

Овај мјештанин прича да је стала продаја, повећава се број новорођене дјеце, а држава Србија несебично подржава све оне који у Прилужју живе са породицама.

Он је увјерен, као и сви мјештани Прилужја, да ће звоно на Цркви Преображења Господњег за вијек-вијекова најављивати свитање новог дана.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed