СРНА, 17. 5. 2023, Над Србима вршен анимални геноцид о чему пише Арчибалд Рајс

„Бугари у извештајима Арчибалда Рајса 1915-1918.” Фото: СКЦ „Ћирилица“

„Бугари у извештајима Арчибалда Рајса 1915-1918.” Фото: СКЦ „Ћирилица“

БИЈЕЉИНА, 17. МАЈА /СРНА/ – У Музеју Семберије вечерас је представљено дјело „Бугари у извјештајима Арчибалда Рајса“ о коме су говорили професор Милоје Пршић и Милорад Ђошић, приређивач и издавач књиге.

Пршић је рекао да ова тема говори да су централне силе над Србима починиле геноцид од 1914. године до 1918.

„У Првом светском рату Србија је поднела огромне жртве које су јој нанели Аустроугари, Хрвати, Немци и Бугари, а изгубила је 1.247.535 људи, од којих је 54 одсто мушке репродуктивне популације према српским изворима, а према француским 64 одсто“, рекао је он.

Он је истакао да је синоним за страдање Срба 1914. година село Прњавор које је само у једном дану изгубило 500 људи.

„Све до краја 1914. године изводио се анимални, несхватљиви геноцид над Србима о чему пише Арчибалд Рајс, који као биолог уноси новине у истраживањима зла почињеног над човјеком“, рекао је Пршић и додао да је Рајс неспоран ауторитет у цијелом свијету.

Агресор се, рекао је он, окомио на све што је носило предодредницу српског.

Пршић је навео да су од 1915. године до краја рата Аустроугари и Бугари, али и остали, убијали Србе на 24 начина.

Ђошић подсјећа да су насилна бугаризација становништва, хапшења, ликвидације, масовне депортације цивила који су се опирали процесу асимилације, силовања, забрана српског језика и писма, шајкача, народних обичаја, црквених обреда, само сегмент оног што су чинили Бугари за вријеме окупације.

Ђошић, који је и предсједник Српског кулурног центра „Ћирилица“, истиче да су Срби ријетко страдални народ, а да живећи у „култури заборава“ никад нису упознати о димензијама злочина који су починили Бугари на југоистоку Србије у Првом свјетском рату у намјери да Србе бугаризују.

Он је рекао да је истраживањем које је радио са Весном Арсић обухватило углавном источни дио Србије и дио према Прокупљу, Пожаревацу, па до Сурдулице.

„Сурдулица је у ствари била сабирни центар. Из Сурдулице је преко Бугарске за Турску депортовано 8.000 српских девојчица. Бугарска их је продала Турској и никада за то никада није одговарао“, истакао је Ђошић.

Ђошић је указао да су за злочине у Србији процесуирана само четири лица, а да је једна мала Белгија, која није имала велико страдање у Првом свјетском рату, процесуирала 67 људи.

Он је навео да тачан број убијених никада није утврђен, али да је само у вријеме Топличког устанка, када се народ дигао против бугарске и аустроугарске окупације страдало 50.000 Срба.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed