СРНА, 22.7.2021, На данашњи дан: Народна скупштина прогласила неважећим одлуке ЗАБНОБиХ-а

Мркоњић Град: Зграда у којој је одржано Прво заседање ЗАВНОБиХ-а 1943. године, данас музеј Фото: Википедија

Мркоњић Град: Зграда у којој је одржано Прво заседање ЗАВНОБиХ-а 1943. године, данас музеј Фото: Википедија

Народна скупштина Републике Српске на данашњи дан 1993. године прогласила је неважећим за српски народ све одлуке Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења БиХ /ЗАВНОБиХ/ са засједања одржаног 25. новембра 1943. године у Мркоњић Граду.

Народна скупштина Републике Српске била је руковођена чињеницом да је то било комунистичко окупљање са делегатима који нису имали шири друштвени легалитет, те да су муслимани и Хрвати, сецесијом од Југославије, практично поништили сврху ЗАВНОБиХ-а.

Национални састав првог ЗАВНОБиХ-а и других сличних окупљања током Другог свјетског рата одговарао је и националном учешћу у Народноослободилачком покрету – највише је било Срба.

Највећи дио рата, муслимани и Хрвати били су у мањини у партизанима, пошто је највећи дио њихових војноспособних мушкараца био у саставу усташких јединица или СС „Ханџар дивизије“.

Бошњачка и хрватска политика одрекле су се Југославије и АВНОЈ-а /ЗАВНОБиХ је само био увод и припрема за АВНОЈ/ када су 1992. године гласале за отцјепљење од Југославије.

Срби су формирали ЗАВНОБиХ, на који се данас, као на своју традицију, позива политичко Сарајево. Међутим, ЗАВНОБиХ је 1943. године организован у изразито српском мјесту Мркоњић Граду.

Став Републике Српске је да ЗАВНОБиХ у Федерацији БиХ могу да обиљежавају као празник, ако то желе, али да у Српској неће бити обиљежаван као Дан државности БиХ.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed