Срна, 12.10.2015, Међународни фото-конкурс „Уништавање споменика хришћанског истока“

Остаци манастира Свете Тројице (пре 1433), заселак Русеница, Мушутиште Фото: РадиоКиМ

Остаци манастира Свете Тројице (пре 1433), заселак Русеница, Мушутиште Фото: РадиоКиМ

БЕОГРАД, 12. ОКТОБРА /СРНА/ – Интерпарламентарна скупштина православља организује међународни фото-конкурс на тему „Уништавање споменика хришћанског Истока“.

Конкурс је отворен до 5. децембра, а посланик Скупштине Србије Александар Чотрић који је на челу Комисије Интерпарламентарне скупштине православља за културу саопштио да могу учествовати и професионални фотографи и аматери из Србије и региона.

Чотрић истиче да је посебно важно да на овом међународном фото-конкурсу буду изложене фотографије о уништавању и оштећењу српских православних храмова на Косову и Метохији, БиХ и Хрватској, како би међународна јавност била обавијештена о деструкцији српског православног културног и духовног насљеђа.

Побједничка фотографија понијеће признање Гран-при и биће награђена са 1.500 евра. Друга награда износи хиљаду евра, а трећа 500 евра, саопштено је из Скупштине Србије.

Конкурс је посвећен споменицима православне и источне хришћанске традиције, који представљају најважнији дио свјетске културне баштине, а уништавају их људи или пропадају због немара и протока времена.

Конкурс фотографије, други по реду, организује се на иницијативу Комисије за културу, у оквиру прославе 2016. године, као године пријатељства народа Грчке и Русије и у сарадњи са сајтом „Орт-фото“ /www.orthphoto.net/.

Побједицима конкурса признања ће бити уручена на Годишњој скупштини Интерпарламентарне скупштине православља, која ће крајем јуна идуће године бити одржана у Солуну.

Интерпарламентарна скупштина православља постоји 22 године и окупља посланике из 28 православних земаља, укључујући и Србију.

Више информација заинтересовани могу да пронађу на веб-страници фото-конкурса , на званичној страници Интерпарламентарне скупштине православља http://www.eiao.orthphoto.net/index.html, као и на „Фејсбук“ страници – https://www.facebook.com/pages/Destruction-of-monuments-of-Easter Christianity/388712904647887 .

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed