Глас Америке, НСПМ, Фонет, 23.7.2021, Навршава се 22 године од злочина албанских терориста над Србима у Старом Грацку на КиМ

Спомен табла убијеним жетеоцима у Старом Грацком, 22. јула 1999. Фото: СРНА

Спомен табла убијеним жетеоцима у Старом Грацком, 22. јула 1999. Фото: СРНА

Навршава се 22 године од злочина над 14 Срба у Старом Грацку, код Липљана на Косову и Метохији.

Тог 23. јула 1999. године на својим њивама, док су скупљали жито 14 жеталаца, цивила, Срба је нападнуто и убијено, од стране припадника ОВК.

Злочин се догодио десетак дана по доласку међународних војника. Старо Грацко је било под контролом британских војника Кфора.

До данас починиоци нису пронађени и кажњени, подсећа Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

У Старом Грацку данас ће бити одржан парастос за 14 српских жетелаца којем ће присуствовати и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Парастос ће служити епископ рашко-призренски Теодосије.

Ратни злочини не застаревају и Србија ће тражити да пред лице правде буду изведени наручиоци и извршиоци масакра у Старом Грацку, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић на парастосу жетеоцима убијеним 23. јуна 1999. године.

Петковић је истакао да Срби и даље чекају правду, док други усвајају резолуције којима осуђују Србе.

Додао је да је Еулекс „срамно обуставио истрагу“ јер „наводно нема доказа“, нагласивши да „докази постоје“, али да се после 22 године не зна „који су ти који су починили страшан злочин над српским народом“.

„И ево парадокса, да сви они који су убијали и чинили те страшне злочине, и овде, у Старом Грацку, и на другим местима, сада доносе резолуције где желе да преставе да је српски народ геноцидан народ, а ми чекамо већ 22 године да се пронађу они који су починили овај злочин“, рекао је Петковић.

Он је нагласио да је председник Србије Александар Вучић „питање свих злочина, али и несталих, покренуо недавно у Бриселу, где је српска страна тражила да се пронађу сви нестали и да се коначно утврди права истина о страдању свих Срба, али и другог неалбанског живља на простору Косова“.

Помен убијеним жетеоцима служио је владика рашко-призренски Теодосије, који је поручио да је обавеза свих да чувају сећање на жртве, посебно у времену „када није лако бити хришћанин и Србин“.

“Невине жртве, мештани овог села, жетеоци, радници положили су свој живот и страдали су од руку злочинаца, крвника, оних који не знају за Бога, за правду, за истину већ су узели у своје руке да деле правду и учинили невиђен злочин на овим просторима“, рекао је епископ Теодосије.

Припадници Кфора су 23. јула 1999. године нашли беживотна тела 13 српских жетелаца у пољу поред комбајна и једно измасакрирано тело 150 метара даље, непосредно уочи истека додатног рока од 48 сати за предају оружја албанске војне формације ОВК.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed