СРНА, 23.10.2020, Кумановска битка – Брза побједа српске војске

Бекство турских трупа под Зеки пашом, битка код Куманова, 22, 23. октобар 1912. године Фото: Ратна разгледница, НБС

Бекство турских трупа под Зеки пашом, битка код Куманова, 22, 23. октобар 1912. године Фото: Ратна разгледница, НБС

БИЈЕЉИНА, 23. ОКТОБРА /СРНА/ – Турским нападом на данашњи дан 1912. године почела је Кумановска битка, у којој је Прва српска армија под командом регента Александра Карађорђевића, за само два дана, до ногу потукла турску Вардарску армију Зеки-паше и тако задала тежак ударац моћном непријатељу у Првом балканском рату.

Турци су у почетку имали више успјеха због слабог извиђачког и обавјештајног рада српске војске, која није имала тачан увид у распоред непријатеља на бојишту, а српска Врховна команда је сматрала да је ријеч о турским претходницама и да ће се главна битка одиграти на Овчем пољу.

У тренутку кад су сукоби отпочели, Прва армија је била много удаљена од Друге и Треће армије, а под најжешћим ударом нашла се њена Дунавска дивизија првог позива пуковника Милоша Божановића, која је имала и најтеже губитке, али и одлучујућу улогу у бици.

Том приликом, посебно се истакао нижи официрски кадар и захваљујући њиховој самоиницијативи нанесени су снажни удари у турски распоред, тако да се 24. октобра елитна турска армија у нереду и паници повукла ка Битољу.

Тријумф је силно подигао морал српске војске и народа и био је подлога каснијих побједа у Првом и Другом балканском, те у Првом свјетском рату.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed