Политика, 27.10.2020, Срби из Америке у Првом светском рату

Последња фотографија Вајагића пред полазак из Америке да се боре за Краљевину Србију Фото: Архива, Вечерње новости

Последња фотографија Вајагића пред полазак из Америке да се боре за Краљевину Србију Фото: Архива, Вечерње новости

Халијард фондација, амбасада САД и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” организовали су под кровом установе у Булевару краља Александра, свечани програм и документарну изложбу фотографија у част српског добровољачког покрета у Америци током Првог светског рата. То је како наводе организатори, величанствено поглавље у српско-америчким односима.

Из Халијард фондације истичу да су током Великог рата хиљаде америчких Срба добровољно ишли да се боре на савезничкој страни у својој домовини.

Бојан Драгићевић, један од приређивача овог програма и поставке, подсетио је да се ове године обележава стогодишњица најмлађих села у Србији која су основали српски добровољци из САД и осталих савезничких земаља. Села су настала по завршетку Првог светског рата.

Овај програм, истакли су учесници, прилика је да се оживе сећања на добровољце и ветеране рата.  О значају догађаја говорили су представници америчке амбасаде, професор Александар Јерков, директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, историчар Видоје Голубовић, Владимир Бракус, председник општине Нова Црња, као и представници из општине Житиште.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed