Срна, 26.7.2015. Обиљежене 74 године од устанка против фашизма

УГЉЕВИК, 26. ЈУЛА /СРНА/ – Полагањем цвијећа на спомен-обиљежје палим борцима Народноослободилачког рата /НОР/ у Доњој Трнови код Угљевика данас су обиљежене 74 године од дизања устанка против фашизма.

У костурници овог Спомен-парка из Другог свјестког рата налазе се посмртни остаци 567 палих бораца, а на мермерним плочама уписана су имена 3.278 палих бораца и жртава НОР-а.

Цвијеће су положиле делегеције Савеза удружења бораца НОР-а из Угљевика и Бијељине, као и гости из Војводине, делегације СУБНОР-а из Руме, Шида, Беочина, Нове Пазове, Сурчина и Адашеваца, те представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић рекао је да не смију бити заборављене жртве фашизма, зла које је пријетило да уништи све вриједности цивилизације, те да се антифашизам мора чувати и његовати кроз генерације.

Предсједник СУБНОР-а Војводине Саво Рашић подсјетио је на заједничку херојску борбу Сремаца и народа у источној БиХ током Другог свјетског рата, у чију је славу и подигнуто Спомен-обиљежје у Доњој Трнови.

„Жртве у борби против фашизма нису биле узалудне и њихови потомци с поносом настављају да његују традицију народно-ослободилачке борбе“, рекао је Рашић.

 

Положени вијенци на партизанско гробље у Кнежици

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 26. ЈУЛА /СРНА/ – Полагањем вијенаца на партизанско гробље у насељу Кнежица код Козарске Дубице, данас је почело обиљежавање 74 године од подизања устанка против фашизма у БиХ.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Александар Врањеш, делегације Народне скупштине и Владе Српске, конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић, као и делегације општине Козарска Дубица, републичког и општинског СУБНОР-а.

У знак сјећања на датум када је народ Поткозарја дигао устанак против фашизма и окупације, вијенце на партизанско спомен-обиљежје у Кнежици положили су и припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука, делегације Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске.

Обиљежавање Дана устанка против фашизма у БиХ биће настављено вечерас пригодним програмом који ће бити одржан у Милића Гају код Козарске Дубице, гдје ће се бројним поштоваоцима традиције Народноослободилачке борбе обратити званичници Републике Српске и представници СУБНОР-а.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed