Вечерње новости, 4. 10. 2011, Змијанац: Откопане прве жртве комунизма

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

У бољевачком засеоку дефинитивно је потврђено постојање прве масовне гробнице жртава комунистичког терора. Пронађени остаци 29 људи

У БОЉЕВАЧКОМ засеоку Змијанац дефинитивно је потврђено постојање прве масовне гробнице жртава комунистичког терора, који су стрељани између 16. и 18. новембра 1944. године. После ископавања, које је почело пре три месеца, из само једне јаме извучени су остаци 29 људи. Ово је, за ”Новости”, потврдио мр Срђан Цветковић, секретар државне Комисије за откривање тајних гробница.

– Ово је прва масовна гробница у Србији за коју је недвосмислено установљено да су злочин починили комунисти – казао нам је мр Цветковић.

– Већина мученика убијена је тако што им је разбијена лобања, док су остали усмрћени хицима из ватреног оружја.

Према речима др Добривоја Томића, представника жртава у државној комисији, у Змијанцу су убијена 44 ”народна непријатеља”, углавном виђенији људи и домаћини из Бољевца и околине.

– То нам је, пре смрти, потврдио Миодраг Цојић, командант Озне за Бољевац – говори др Томић. – Мученици су били повезани жицом, доведени на висораван изнад оближњег потока и – покошени рафалом. Кога није убио метак, био је убијен тако што су му џелати, који су чекали у подножју, будаком разбијали лобању.

Ово је тек почетак ексхумација које се очекују у Србији где, по досадашњим сазнањима, има око 300 тајних гробница у којима је, на недостојан начин, сахрањено неколико десетина хиљада људи.

 

 

Љ. Трифуновић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed