СРНА, 24. 04. 2024, Марица Мирић коју су силовали и убили Албанци сахрањена у порти Пећке Патријаршије

Бело Брдо, Пећ: Уморена Марица Мирић на инпровизованом одру у Пећкој Патријаршији Фото: Агенције, Архива

Бело Брдо, Пећ: Уморена Марица Мирић на инпровизованом одру у Пећкој Патријаршији Фото: Агенције, Архива

Тијело Српкиње Марице Мирић, коју су Албанци силовали и заклали на Косову и Метохији 1999. године, а чију је фотографију на сједници Савјета безбједности УН показао предсједник Србије Александар Вучић, у манастир Пећка патријаршија донио је блаженопочивши митрополит Амфилохије, након што су му италијански официри јавили да се то десило.

„Марицу је у манастир донио блаженопочивши митрополит Амфилохије. Он је толико био избезумљен да ништа нисмо смели да га питамо“, изјавила је игуманија Пећке патријаршије мати Харитина.

Марица је када се десило злочин била са мајком и непокретна у колицима.

„Обешчастили су је и убили пред њом. Сандук нисмо имали, па смо је умотали у ћебе и сахранили у порти Пећке патријаршије“, прича мати Харитина за „Вечерње новости“.

Предсједник Србије Александар Вучић показао је у понедјељак, 22. марта, у Савјету безбједности УН у Њујорку слику Марице Мирић на њеном посмртном одру, као одговор на чињеницу да су на сједницу, против правила, пуштене Албанке као дио „делегације“ самопроглашеног Косова за које је Вјоса Османи тврдила да су их наводно силовали припадници српских снага безбједности.

Лист наводи да послије монструозног Маричиног убиства није било могуће обавити сахрану у Белом Пољу гдје су бјеснили сукоби, па је митрополит Амфилохије несрећну дјевојку сахранио на гробљу у порти Пећке патријаршије.

Митрополит Амфилохије својевремено је испричао да га туга и јад обузму сваки пут када се сјети свега што је било 1999. године на Косову и Метохији.

„Пред очима ми се јави јадна Марица Мирић, дјевојка коју су четворица Шиптара силовала, а њену мајку држали и тјерали да то гледа, па је пред мајком и убили. Било је међу италијанским официрима честитих људи, па су нам јавили да се то десило. Ми смо дошли, покрили је ћебетом и тако је сахранили иза Пећке патријаршије“, рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је истакао да су истог дана поред Марице сахранили јадну старицу коју су Албанци заклали тог дана.

„У Гораждевцу су тада убијена дјеца, много ужаса је било. То не смије да се заборави и ја сам покушао то што сам видио и доживио да опишем у своје четири књиге `Ново косовско распеће`„, навео је својевремено митрополит Амфилохије.

Према подацима којима располажу српске безбједносне службе и правосудни органи, 36 лица српске и ромске националности била су жртве силовања, а већина ових жртава су и убијене.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed