СРНА, 28. 6. 2022, Помен за 185 жртава усташког масакра

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

ГАЦКО, 28. ЈУНА /СРНА/ – У манастиру Светог кнеза Лазара у селу Придворице код Гацка данас је служена света литургија и помен за 185 мјештана села које су прије 80 година убиле усташе.

Предсједник СПС-а Горан Селак присуствовао је помену и поручио да оно што се догодио 1942. године не треба да се понови више ником и нигдје.

Селак је рекао да су усташе 1942. године на Божић у Придворици побиле сво српско становништво, али да данашње окупљање народа, обнова храма и манастира и света литургија свједоче да нису успјели да убију душу народа, те да нико неће избрисати сјећање на невине жртве.

„Оно што се десило у селу Придворица на Божић 1942. године не треба да се понови више ником и нигдје. Зато је наша обавеза да чувамо сјећање на жртве и да се у миру окупљамо и молимо за страдале. Послије покоља у Придворици није остао нико од Срба, али зато се данас окупљамо са свих страна и трудимо се да сјећање на невине жртве живи вјечно“ истакао је Селак.

Потпредсједник СПС-а Максим Скоко рекао је да СПС од оснивања посебну пажњу посвећује његовању слободарске традиције из ослободилачких ратова и сјећању на невине жртве, саопштено је из СПС-а.

„Нема будућности и истинског напретка без познавања прошлости и без чувања наше традиције и историје. Као што се сјећамо хероја из одбрамбено-ослободилачких ратова, тако нам је дужност и да се поклонимо сјенима невино страдалих, да им одамо почаст и да схватимо колико смо скупо платили слободу“, поручио је Скоко.

Помену је присуствовао и замјеник начелника општине Гацко Синиша Мандић.

У овом селу удаљеном 40 километара од Гацка, на Божић 1942. године од стране усташа и муслимана из околних села побијено је сво српско становништво, укључујући и жене и дјецу, а овај злочин је био инспирација за књигу и филм „Нож“.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed