Вести, 29. 6. 2022, Почаст логорашима Stalag III-А [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Свештеници СПЦ из Берлина, протојереји ставрофори Драган Секулић и Радомир Колунџић и ђакон Предраг Јанковић, као и сваке године пред Видовдан служили су помен на војничком гробљу из Другог светског рата, у Лукенвалдеу (Luckenwalde), заробљеницима из некадашње Југославије.

Помену су, уз тридесетак верника из Берлина, присуствовали и представници Амбасаде Србије, први саветник Иво Војводић и изасланик одбране, пуковник Ненад Милојевић, као и челници града Лукенвалдеа.

Гробље где је сахрањено најмање 60 страдалника из наше земље, налази се на месту где је тада било одељење логора за заробљенике, које се звало Stalag III А.


Мапу у новом прозору, у пуној резолуцији и са навигацијом можете погледати овде

Припадници Војске Краљевине Југославије, заробљени су на почетку Другог светског рата, на нашим територијама. До окончања рата кроз логор је прошло око 4.000 наших војника, од којих њих 60 више никада нису видели завичај. Иако је то био, такозвани радни логор, а не концентрациони, услови боравка у земљи агресора, далеко од завичаја, били су веома тешки. Под налетом Црвене армије, немачки стражари и официри су се разбежали, па је 22. априла 1945. године логор ослобођен. На истом гробљу сахрањени су још и совјетски, британски, француски и италијански војници. Свештеници СПЦ, подсетили су на значај Видовдана, и истакли да се Видовдански помен одржава већ 30 година.

Први саветник Амбасаде Србије Иво Војводић, захвалио је домаћинима на бризи о гробљу и спомен-обележју, и подвукао да се после више деценија са дубоким пијететом чува сећање на наше невино пострадале сународнике у суровом наметнутом рату.

– То није само неговање културе сећања на ове невине жртве, већ и опомена какву патњу рат доноси – поручио је он.

Представници амбасаде, положили су ловоров венац на заједнички споменик подигнут свим страдалима у логору, током Другог светског рата. Присутнима је прочитан и говор градоначелнице града Лукенвалде Елизабет Херцог вон дер Хајде, која ове године није била у могућности да присуствује.

 
Верници очистили коров и трње

Гробље наших војника у Лукенвалдеу дуго је било заборављено, док га нису пронашли протојереј ставрофор Драган Секулић и остали чланови Српске православне црквене општине Берлин, почетком деведесетих година. У некадашњем ДДР-у није било финансијских могућности да се овај меморијални комплекс одржава, па су гробови били запуштени, зарасли у коров и трње. Уз велико ангажовање верника СПЦ из Берлина, који су уложили пуно труда и времена ратно гробље где почивају наши војници доведено је у стање какво му доликује.

 

Б. Ђорђевић – Вести

За више информација о логору Stalag III А погледајте страницу пројекта Inwole e.V. Jugoslawische Kriegsgefangene im Stalag III A (на немачком језику).  – Српски меморијал / а.м

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed