Срна, 31.7.2015, Република Српска расписала конкурс за идејно рјешење Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина

Спомен подручје Доња Градина (илустрација) Фото: СРНА

Спомен подручје Доња Градина (илустрација) Фото: СРНА

БАЊАЛУКА, 31. ЈУЛА /СРНА/ – Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је анонимни међународни конкурс за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина, који ће бити смјештен на око 4,5 хектара површине.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ће центар имати шест дијелова – прилазни плато, макету логора Јасеновац и Доња Градина, затим музеј, административни и образовно-истраживачки центар са техничким блоком, плато за комеморације и манифестације, вјерске објекте Срба, Јевреја и Рома, и споменике жртвама и настрадалој дјеци.

Истичући да је ријеч о сложеном пројекту, Малешевић је навео да ће конкурс бити отворен до 9. новембра, те да ће најбољи пристигли радови, који задовољавају пропозиције, бити награђени и откупљени.

„Прва награда је 25.000 КМ, друга 15.000 и трећа 10.000 КМ, а два откупа по 3.000 КМ“, рекао је Малешевић на конференцији за новинаре и додао да већ има заинтересованих за достављање тендерске документације.

Он је рекао да ће наредне године бити израђене прве грађевине у оквиру Меморијалног центра, али да ће изградња, највјероватније, трајати више година.

Малешевић је подсјетио да је Доња Градина стратиште великог броја Срба, Јевреја и Рома.

Вршилац дужности помоћника министра за културу Милица Котур истакла је да овај центар мора бити јединствен са „Спомен-подручјем Доња Градина“, али да не нарушава амбијент и мир који Доња Градина има.

„Објекти могу бити највише до девет метара висине. Комплекс мора бити архитектонски и пејзажно усклађен, да не ремети визуру, да буде препознатљив и видљив са свих страна“, рекла је Котурова.

Народна скупштина Републике Српске закључком од 28. децембра прошле године задужила је Владу Српске да без одгађања покрене поступак за израду пројекта Меморијалног центра у „Спомен-подручју Доња Градина“.

На основу овог закључка Министарство просвјете и културе и Јавна установа „Спомен подручје Доња Градина“ потписали су споразум о провођењу поступка јавне набавке, као и других правних радњи у вези са овим конкурсом.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed