Вечерње новости,13.9. 2020, Помен Србима страдалим у 13 Западнокрајишких општина

Споменик "Крајишка суза" на Банстолу, Фото: РТВ

Споменик „Крајишка суза“ на Банстолу, Фото: РТВ

ДАН страдања Срба 13 западнокрајишких општина, које су те ратне 1995. године биле у саставу Републике Српске, обележен је данас на Банстолу на Фрушкој гори поменом и полагањем венаца у порти Храма Благе Марије.

Након црквеног богослужења, венце крај споменика „Суза“ положили су представници Савеза крајишких удружења, Представништва Републике Српске у Србији, Фонда за избегле, прогнане и расељене као и представници других завичајних удружења.

– Наша кључна порука са овог скупа је да никад не заборавимо страдања српског народа, да будемо достојни потомци и да не дозволимо да се слична страдања понове било коме – истакла је Ранка Срдић Милић, председница Савеза крајишких удружења, организатора тог традиционалног помена.

На подручју западнокрајишких општина Гламоч, Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Рипач (Бихаћ), Купрес, Јајце, Кључ, Сански Мост, Крупа на Врбасу, Србобран (Доњи Вакуф), Шипово и Мркоњић Град), у нападима хрватских и муслиманских снага пре 25 година убијено је 1.644 Срба а са својих огњишта прогнано више од 120.000.

З. Грумић

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed