СРНА, 7.10.2016, Нико није одговарао за страдања Срба западне Крајине

Илустрација Фото: Интернет

Илустрација Фото: Интернет

БАЊАЛУКА, 7. ОКТОБРА /СРНА/ – У Мркоњић Граду ће у понедјељак, 10. октобра, бити обиљежена 21 година од страдања Срба западне Крајине у акцијама хрватских и снага такозване Армије БиХ, када је протјерано око 120.000 лица и убијено 1.644 људи, а нико за то није процесуиран, рекао је министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

„Акција у септембру и октобру 1995. године била је само наставак пројекта још из времена Независне Државе Хрватске којом се хтјело трајно `ријешити` српско питање, односно протјерати Србе преко Дрине или их на овим просторима свести на статистичку грешку“, рекао је новинарима Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Он је навео да је током агресије снага Хрватске војске, ХВО-а и Петог корпуса АБиХ, подржаних НАТО бомбардовањем, на 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом протјерано са својих огњишта око 120.000 лица, а убијено 1.644 цивила и војника.

„Према до сада утврђеним подацима, од укупног броја убијених лица, ексхумирано је 1.224 тијела, док се тражи још 420 тијела убијених српских цивила и војника“, рекао је Савановић.

Он је нагласио да је током те агресије посебно страдао Мркоњић Град, гдје је на подручју те општине побијено 480 лица српске националности, а у самом граду је пронађена највећа масовна гробница са 181 жртвом, док су по сеоским гробљима пронађено још 176 жртава.

Савановић је додао да су у Мркоњић Граду током 117 дана хрватске окупације опљачкани сви привредни капацитети, болнице, школе, станови и све што је било корисно је изнесено на хрватске просторе, а оно што је остало је спаљено или уништено.

„Систематски су чинили злочине над људима – цивилима и војницима и систематски су уништавали материјална добра те општине. Нажалост те ратне злочине још нико није процесуирао и поред тога што је сва документација предата Хашком трибуналу и Тужилаштву БиХ, све је то остало само мртво слово на папиру“, навео је Савановић.

Обиљежавање сјећања на страдање организује Одбор Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Према програму обиљежавања, у 12.00 часова је предвиђен парастос и полагање вијенаца на Спомен-обиљежју масовне гробнице на Градском гробљу, а у 13.00 часова полагање вијенаца на споменик погинулим борцима, а потом обраћање званичника.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних датума Велимир Дуњић рекао је да ћа за све ученике средњих школа из Мркоњић Града у Дому културе са почетком у 12.00 часова бити организован историјски час, а након завршетка манифестација биће и промоција филма „Континуитет“.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed