Глас Српске, Срна, 11. 3. 2024, Обиљежен Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

У дворишту Основне школе (ОШ) “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву данас је служен помен и положени су вијенци на спомен-обиљежје поводом Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, којем је присуствовала српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

За Дан сјећања на убијену и страдалу дјецу Српског Сарајева проглашен је 11. март, а 2018. године у дворишту ОШ “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву подигнуто је и спомен-обиљежје посвећено најмлађим страдалницима.

Тај датум изабран је јер су 11. марта 1995. убијене дјевојчице Наташа Учур (10) и Милица Лаловић (11), чије су трагичне судбине постале синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Према свједочењима тадашњих становника Грбавице, у вријеме када су убијене дјевојчице није било никаквих ратних дејстава, јер је био склопљен споразум о примирју које су надгледали француски и руски припадници међународних војних снага.

Снајпериста са зграде “Лориса” на тадашњем Тргу Пере Косорића убио је 11. марта 1995. године Милицу и Наташу које су се играле ластиша у Улици Раве Јанковић, испред зграде на броју 59, у насељу које је тада било под српском контролом.

Српска дјеца убијана су и тешко рањавана, не само на Грбавици, него и другим дијеловима Сарајева који су у рату били под српском контролом – Војковићима, Грлици, Врацама.

Током рата убијено је шесторо ученика ОШ “Свети Сава”, а велики број њих је рањен.

Осим чланова породица убијене дјеце, помену су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, представници републичких и локалних институција, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници градских општина, ђаци, професори и грађани Источног Сарајева.

Међу присутнима су и представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Након полагања цвијећа на спомен-обиљежје и парастоса одржан је пригодан програм ученика ОШ “Свети Сава”.

 

На Спомен-обиљежју убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године су уклесани стихови пјесника Горана Врачара “Сумрак”, посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево ради његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed