Глас Српске, СРНА, 9. 5. 2023, Алекса Шантић се „вратио“ у своју улицу

Улица Алексе Шантића Фото: Глас Српске, СРНА

Улица Алексе Шантића Фото: Глас Српске, СРНА

МОСТАР – Један од најпознатијих мостарских и српских пјесника данас се на неки начин вратио у Мостар – табле са називом „Улица Алексе Шантића“ поново су постављене у „горњу Шантићеву“, која је у послијератним годинама била преименована у Улицу Миле Будака, по званичнику у влади Независне Државе Хрватске (НДХ).

Још пет улица у Мостару добило је нове табле, на основу одлуке коју је Градско вијеће Мостара, донијело двотрећинском већином 14. јула прошле године, према којој је одлучено да улице у овом граду више не носе називе по политичким и војним званичницима усташког режима из периода Другог свјетског рата.

Тиме је окончан период од 28 година када су у западном дијелу Мостара улице носиле називе по лицима која су у историји забиљежена као представници фашистичког терора спровођеног над другим народима и неистомишљеницима.

На основу ове одлуке, Улица Вокића и Лорковића, министара у НДХ, сада се зове Улица Тина Ујевића, а Улица Ђуре Спужевића сада је Улица Исмета Ице Вољевице.

Улица таборника Иве Зеленике сада носи назив Улица Циглана, док је Улица Рафаела Бобана промијенила назив у Улица фра Људевита Ласте.

Улица названа по усташком повјеренику за БиХ Јури Францетићу сада ће бити Хумска.

Хрватске власти у Мостару су 1995. године у дијелу града који је био под њиховом контролом промијениле називе 73 улице и трга у Мостару, међу којима и шест спорних.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed