СРНА, Н1, 17. 5. 2023, Откривена спомен биста Стојадину Мирковићу, јунаку са Повлена

Стојадин Мирковић (1972-1991): И ја сам дао реч... Фото: Покрени.рс

Стојадин Мирковић (1972-1991): И ја сам дао реч… Фото: Покрени.рс

У парку Виде Јоцић у Ваљеву данас је уз војне почасти откривена спомен-биста војнику ЈНА Стојадину Мирковићу који је имао само 19 година када је погинуо херојски бранећи касарну у Беденику код Бјеловара са мајорoм Миланом Тепићем.

Поред мајке Анице и најближе родбине Стојадина Мирковића, свечаности су присуствовати представници Министарства одбране и града Ваљева.

Тепић је 29. септембра 1991. године подигао у ваздух 170 тона експлозива како би спријечио да муниција падне у руке припадницима Збора народне гарде Хрватске, преноси РТС.

Том приликом погинули су он и војник Стојадин Мирковић који није хтио да се преда, док су хрватске снаге стрељале старијег водника Ранка Стевановића који се предао, као освету за погибију 11 својих војника у експлозији.

Предсједништво СФР Југославије је 19. новембра 1991. прогласило мајора Милана Тепића, родом из Комленца код Босанске Дубице, народним херојем, посљедњим и јединим у протеклом рату, док је предсједник СР Југославије 31. децембра 1999. године одликовао војника Стојадина Мирковића, из Горње Лесковице код Ваљева, “Орденом за заслуге у области одбране и безбједности првог степена”.

И Свети архијерејски Синод Српске православне цркве постхумно је 2014. године одликовао Стојадина Мирковића Орденом Светог Саве трећег степена „за врлински живот, пожртвованост и посвједочену љубав према Богу и ближњем свом“.

Једна улица у ваљевском насељу Попаре носи његово име.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed