Данас, 17. 5. 2023, У Крагујевцу обележена годишњица од смрти Војводе Радомира Путника

Војвода Радомир Путник, Куманово 1912. године Фото: Архива

Војвода Радомир Путник, Куманово 1912. године Фото: Архива

Полагањем венаца крај бисте Војводи Радомиру Путнику у кругу касарне која носи његово име, у Крагујевцу је обележена 106. годишњица од смрти славног српског војсковође, рођеног у овом граду.

Венце су положили представници Града Крагујевца, Војске Србије, Удружења потомака ратника Србије од 1912-1920. године „Војвода Радомир Путник”.

– На данашњи дан навршава се 106 година од смрти нашег суграђанина, великог војсковође, Војводе Радомира Путника, учесника и главнокомандујућег у многим одсутним српским ратовима када је наша држава градила своју државност. Војвода Путник је одликован, а његово дело је данас предмет изучавања у многим војним школама широм света, казао је Горан Лекић, саветник градоначелника који је у име града положио венац крај бисте Војводе Радомира Путника.

По његовим речима „видимо да нас историја учи, да после више од 100 година и даље је ратовање врло присутно у целом свету”.

– Због тога важно да чувамо традицију и да данашњим генерацијама пренесемо утицај и значај који је Радомир Путник као војсковођа оставио на наш народ, истакао је он.

Милан Вујичић, председник Удружења потомака ратника Србије од 1912-1920. године „Војвода Радомир Путник” истакао је да се обележавање 106. годишњице од смрти српског војсковође ове године одржава на другој локацији због тога што се испред зграде Суда изводе радови на уређењу трга који ће понети његово име.

То ће, према Вујучићевим речима, бити достојна захвалност Града Крагујевца према његовом имену и делу.

Радомир Путник се родио у Крагујевцу 24. јануара 1847. године а преминуо је 27. маја 1917. године у Ници.

 

 
З. Мишић

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed