Танјуг, 10.5.2015, Београд данас обележава Дан сећања на холокауст

Градски менаџер Горан Весић истакао да је Дан победе понос за све Београђане, као и да су обезбеђена средства за завршетак пројекта за уређење простора Старог сајмишта као места страдања од нацистичких злочина.

– Дан победе је велики дан, како за цео свет тако и за Београд, то је дан када је пре 70 година слободно човечанство победило фашизам, највеће зло у историји. Други светски рат је највећа трагедија која се десила у историји човечанства, по непотврђеним информацијама у њему је погинуло више од 50 милиона људи, а у бившој Југославији тај број се процењује на бројке од милион до 1.700.000 људи, од чега су половина били Срби, који су и највише настрадали. Зато данас треба да се сетимо и Козаре, Сутјеске, Неретве, Старог сајмишта и свих стратишта, и да будемо поносни на улогу наше земље и нашег града, који је због своје улоге и проглашен за град-херој. Наш град у тој борби платио је високу цену кроз бомбардовање и то свакако заслужује сећање на све жртве – рекао је Горан Весић.

Говорећи о обнови комплекса Старо сајмиште Весић је рекао да је град Београд успео да обезбеди потребна средства.

– Данас је Дан сећања на холокауст у Београду, ми смо га установили одлуком Скупштине града прошле године и ове се први пут званично обележава. То је подсећање на 10. мај 1942 године када су нацисти прогласили да у Београду више нема Јевреја. И заста, осим оних који су се сакрили, отишли у партизане или били у заробљеништву у Београду није било Јевреја. Тај дан обележавамо у договору са јеврејском заједницом, а Старо сајмиште је управо место где су они убијани, а касније су ту страдали антифашисти, Срби, Роми и други – каже Весић.

Он је истакао да је град Београд ове године обезбедио потребан новац за завршетак пројекта за Старо сајмиште.

– Следеће године нас чека расписивање конкурса за идејно решење и ја се надам да после тога можемо да приступимо уређењу тог простора како би он био обележен онако како доликује – казао је градски менаџер.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed