Срна, 8.5.2015, Објављена књига „Поља несреће“ Миливоја Иванишевића

Миливоје Иванишевић: Поља несреће, Прва антологија убијања Срба у БиХ (1992-1995)

Миливоје Иванишевић: Поља несреће, Прва антологија убијања Срба у БиХ (1992-1995)

БЕОГРАД, 8. МАЈА /СРНА/ – У издању издавачке куће „Вукотић медиа“ из Београда данас је објављена књига „Поља несреће“, прва хроника страдања Срба у БиХ од 1992-1995. године, коју је сачинио Миливоје Иванишевић.

Бавећи се овом црном статистиком још од почетка ратних сукоба у бившој Југославији, о чему је објавио десетине књига, Иванишевић је у овом дјелу, на њему својствен, систематичан начин, обрадио податке о страдању нашег народа у 67 општина у БиХ, саопштено је из издавачке куће „Вукотић медиа“.

„Општина по општину, село по село, име по име, Иванишевић је изнео појединости о убијању 4.421 лица, од којих 810 жена и 3.600 лица. Нажалост, то је само део података. Иванишевић овом темом настаља да се бави, јер, према до сада познатим подацима, још 1.700 Срба се воде као нестали“, наводи се у саопштењу.

Писац ове књиге, између осталог, навео је податак да је за злочине над Србима осумњичено 7.699 муслимана и Хрвата, а да је процесуирано само 57, односно 0,7 одсто.

Још једна особеност ове књиге, истичу из издавачке куће, је што је Иванишевић, за сваку општину, унио и бројке и проценте страдања српског народа у Другом свјетском рату, доказујући да је нација системски уништавана у 20. вијеку.

У предговору за хронику страдања Срба у БиХ у протеклом рату, академик Василије Крестић истакао је да је она вриједан научни искорак у изучавању жртава грађанског рата приликом распада Југославије.

„Она је путоказ којим треба ићи у изучавању једне болне теме која захтева трезвено истраживање и објективно описивање трагичних дешавања на које се често реагује више емотивно него рационално“, пише Крестић.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed