РТС, 15.12.2015, Старо сајмиште ускоро Меморијални комплекс

Усташки НДХ логор Сајмиште, кула (стање: 2015) Фото: Политика / Д.Јевремовић

Усташки НДХ логор Сајмиште, кула (стање: 2015) Фото: Политика / Д.Јевремовић

Градски менаџер Горан Весић обишао је Меморијални комплекс на Старом београдском сајмишту, и најавио да ће следеће године бити расписан конкурс за пројекат реконструкције централне куле тог комплекса, која је расељена. Како је речено, у припреми је и закон о Старом сајмишту.

Горан Весић је након обиласка рекао да је расељавање централне куле можда и најкрупнији корак који је до сада урађен када је реч о уређењу Старог сајмишта.

Како је објаснио, тај посао није био лак, јер је у кули било доста уметника, а неки људи су ту и живели.

„Сви су добили нове атељее, ново место за живот, добровољно су пристали да изађу одавде и ми сада, као Град Београд, потпуно располажемо овом кулом“, рекао је Весић и додао да је обезбеђен новац и да ће следеће године бити расписан конкурс за реконструкцију куле.

Како је додао, по усвајању пројекта реконструкције почеће се са санацијом куле чиме ће почети да се ради Меморијални центар Старог сајмишта.

Весић је истакао да је у току поступак решавања имовинско-правних односа и друга два павиљона Меморијалног комплекса, чешког и италијанског.

„То ће трајати, али сам убеђен да ћемо успешно решити имовинско-правне проблеме у та два павиљона“, рекао је Весић.

Владика Јован Ћулибрк сагласио се са градским менаџером да је расељавање централне куле вероватно највећи и најзначајнији корак до сада учињен када је реч о раду на Старом сајмишту.

Како је додао, у централној кули ће се, након реконструкције, налазити управа будућег меморијала.

„Кула је деценијама била запуштена и да сада није исељена, у ову или било коју другу сврху, она би се обрушила, уништила, а сама би нестала као један од знакова овог града“, рекао је владика.

Истакао је да комисија надлежна за Меморијални комплекс ради како на централној кули, тако и на припреми закона и пројекта за будући меморијал.

Најавио је да ће данас бити одржана седница те комисије на којој ће се наставити са радом на нацрту текста закона о Старом сајмишту.

Обиласку Меморијалног комплекса присуствовао је и секретар за културу Владан Вукосављевић.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed