Срна, 12. 11. 2015, Усташка идеологија у Хрватској није поражена

Милојко Будимир Фото: Медија центар Београд

Милојко Будимир Фото: Медија центар Београд

БЕОГРАД, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ – Члан Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ Милојко Будимир изјавио је Срни да је макета усташких симбола, која је послата као пријава на конкурс за идејно рјешење Меморијалног центра у Доњој Градини, доказ да усташка идеологија у Хрватској још није поражена.

„То је посебно дошло до изражаја на недавно одржаним парламентарним изборима у Хрватској гдје су странке на мржњи према Србима добијале гласове. Осим тога, појавиле су се и странке које су отворено заговарале усташку идеологију и неке од њих добиле су и своје представнике у хрватском Сабору“, рекао је Будимир.

Он је нагласио да све то указује да је неопходно да буде изграђен Меморијални центар у Доњој Градини.

„Нажалост, мало је таквих центара међу Србима који чувају успомену и одају пијетет невиним српским жртвама“, рекао је Будимир.

Он је подсјетио да је у Јасеновцу 12. и 13. септембра одржан састанак Одбора за Јасеновац на коме се, између осталог, разговарало и о расписаном конкурсу за идејно рјешење Меморијалног центра у Доњој Градини.

„Још једном је констатовано да је циљ изградње овог меморијалног центра да се ода пијетет жртвама логора Јасеновац. Оно што сада постоји, а требало би да свједочи о злочинима, више прикрива него што доприноси да се сазна пуна истина“, каже Будимир.

Он је нагласио да постојећа изложба у Јасеновцу лажно умањује број жртава и геноцид који је извршен над Србима.

„Ту се не помињу усташке вође, не приказује оружје којим су убијане жртве, нити се износе докази о улози Римокатоличке цркве у свему томе“, констатовао је Будимир.

Осим музеја, каже Будимир, ту је и зелена пољана са каменим цвијетом, што на неупућене дјелује као травнати терен за голф, а не стратиште на коме је на најмонструознији начин убијено неколико стотина хилљада Срба, Јевреја, Рома и других антифашиста.

„У Хрватској је 1991. године била формирана комисија ХДЗ-а која је након `мукотрпног и дуготрајног рада` дошла до закључка да је у логору Јасеновац убијено 2.238 људи и да је тај логор био `оправдан јер је затварао противнике НДХ`“, подсјетио је Будмир, који је и предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, са сједиштем у Београду.

Према сазнањима „Еуроблица“, модел усташког слова „У“ са камом и маљем достављен је поштом као „пријава“ на конкурс за идејно рјешење Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина.

Пријава је достављена поштом, праћена натписима „За конкурс без конкуренције“ и „не отварај док воз не стане“, а у Министарство просвјете и културе Републике Српске стигла је дан након што је званично истекао рок за пријаву идејних рјешења на међународни конкурс, који је расписан љетос.

Инцидент је пријављен полицији, а истражује га Окружно тужилаштво Бањалука.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed