Вечерње новости, 11. 12. 2023, Арапова пољана: Сећање на 310 страдалих Рома, Срба и Јевреја [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Полагањем венаца на споменик у Араповој долини у Лесковцу обележена је годишњица стрељања 310 Рома, Срба и Јевреја од стране немачких фашиста током Другог светског рата.

Злочин се догодио 11. децембра 1941. године у подножју брда Хисар. На месту где су животе изгубила 293 Рома, 11 Срба и шест Јевреја венце су положили представници локалне самоуправе, Војске Србије, лесковачког Народног музеја, Дома културе Рома у Лесковцу и борачких удружења.

Немцима је у извршењу злочина помогао тадашњи квислиншки режим. Како би се осветили за претпрљене губитке фашисти су у два наврата блокирали ромска насеља Подворце и Сат махалу, издвајајући све мушкарце старије од 16 година, а хапшења су вршена и у Винарцу и Печењевцу.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Упоредо са тим су на Хисару су копане раке под изговором да се копају шанчеви за противавионске топове, а онда је почео злочин који Лесковчани чувају од заборава пуне 82 године. Ухапшени су стрељани у више група, а пуцњи из Арапове долине одјекивали су током целог дана.

На овом стратишту се налази споменик невиним жртвама чији је аутор архитекта Богдан Богдановић. Спомен обележје је откривено на данашњи дан 1973. године.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed