РТРС, 21.8.2021, Представљена књига „Приједорски логор Циглана 1942. године“

Приједорски логор Циглана, промоција Фото: РТРС

Приједорски логор Циглана, промоција Фото: РТРС

У Приједору је одржано књижевно вече „Култура сјећања на приједорске жртве усташких злочина 1942″.

Представљена је књига „Приједорски логор Циглана 1942. године“, аутора Младена Вучковца.

Кроз логор „Циглана“ прошло је 14.000 српских цивила током офанзиве њемачких и усташких снага на Козару 1942. године.

Међу њима, као једногодишње дијете, заједно са мајком и четворо браће и сестара, био је и аутор књиге о том логору, Младен Вучковац.

– То је у мом животу оставило страшне трауме и то је била инспирација која је мене тјерала да објавим такву једну књигу. Осјећао сам да се мало писало о том логору и да се то не би заборавило, мене је иницирало да напишем један свој преглед о томе – истакао је Вучковац.

Издавач књиге је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Приједора. У овом друштву кажу да је култура сјећања на догађаје из Другог свјетског рата на ниском нивоу.

– „Просвјета“, чијим сам предсједник, на овај начин покушава да евоцира успомене на свијетле и сјајне тренутке из наше прошлости када су се голоруки људи борили против надирућег зла из Европе, против тзв. Независне Државе Хрватске, која је окупирала ове кајеве и побила много становништва – каже Бранислав Кецман, предсједник СПКД „Просвјета“ Приједор.

– У Приједору се скупила једна мања гурпа школованих историчара, која се ухватила у коштац са брањењем тог српског страдања и српске борбе против фашизма у Другом свјетском рату са публикацијама. Ту су Ведрана Адамовић из Музеја Козаре, моја колегиница Марина Љубичић из музеја на Мраковици и моја маленкост. Свако од нас је издао кљигу ове године – навео је историчар Борис Радаковић.

Приједорски историчари кажу да настављају истраживачки рад о Другом свјетском рату и најављаују нове публикације о тој теми.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed