DIC Veritas, Portal Novosti, 12.12.2023, Gdje su nestali Srbi?

Споменик арх. Богдана Богдановића у хрватском нацистичком логору Јасеновац Фото: Политика

Споменик арх. Богдана Богдановића у хрватском нацистичком логору Јасеновац Фото: Политика

Izjava Ministarstva kulture predstavlja vrlo grub revizionistički čin, jer se u njoj prešućuje zločin genocida počinjen nad Srbima za vrijeme ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske, kazao je Milorad Pupovac

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac reagirao je na izjavu Ministarstva kulture i medija u tjedniku Nacional, prozvavši instituciju koju vodi Nina Obuljen Koržinek, da je vrlo grubim revizionističkim činom prešutilo „zločin genocida počinjen nad Srbima za vrijeme ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske.”

O čemu se radi? Ministarstvo kulture i medija se na pitanje tjednika Nacional vezano za tekst oko prešućivanja prijedloga Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA), kojim Hrvatska predsjeda, da se Jasenovac uvrsti na UNESCO-ov popis, u odgovoru bavilo isključivo o „očuvanju mjesta stradanja, mjesta Holokausta nad Židovima, genocida nad Romima i masovnih zločina trajna svjedočanstva zločina iz prošlosti i trajna uspomena na njihove žrtve“.

Očito je da je u izjavi Ministarstvo u najmanju ruku propustilo spomenuti genocid nad Srbima počinjen u ustaškom logoru smrti Jasenovac, a nije Holokaust nad Židovima i genocid nad Romima, premda je upravo broj ubijenih Srba na tom ustaškom stratištu dominantan.

– Izjava Ministarstva kulture i medija dana tjedniku Nacional predstavlja veoma grub revizionistički čin zato što se u njoj prešućuje zločin genocida počinjen nad Srbima za vrijeme ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske. Taj zločin genocida bio je ordinaran zločin NDH i ostvarivao se svim sredstvima: eksterminacijom, prisilnom ekspatrijacijom i prisilnom asimilacijom. Šokirani smo mogućnošću da se ovakva izjava uputi javnosti u bilo koje vrijeme, a naročito u vrijeme predsjedanja IHRA-om i u raspravi o preporukama njezinog ekspertnog tima. Uzdamo se u to da je riječ o grešci pojedinaca a ne institucije i da će institucija tu grešku ispraviti i ovdje i na drugim mjestima koje ovdje nećemo spominjati – rekao je Pupovac.

U Nacionalu piše da je stručna skupina IHRA-e 9. lipnja neformalno posjetila Spomen područje i preporučila razvijanje putujuće izložbe povijesti logora Jasenovac, izradu signalizacije do spomenika, osiguranje dodatnog zapošljavanja i održivog financiranja muzejskih edukatora, zakonsku regulativu, osnivanje odbora međunarodnih stručnjaka koji bi se bavili Jasenovcem kao i modernizaciju izložbe.

IHRA je, na kraju 14. lipnja, preporučila da “hrvatsko Ministarstvo kulture potpomogne i predvodi postizanje konsenzusa o novome stalnom postavu”, kao i da se u cijeli proces, podrškom i razmjenom najboljih praksi, uključe “partnerske institucije diljem svijeta”.

“Preporuke neformalne ad hoc skupine eksperata IHRA-e”, stoji u odgovoru Nacionalu glasnogovornice Ministarstva Renata Margaretić Urlić, “predstavljaju neobvezujući interni dokument IHRA-e.

Komentar koji je o preporukama IHRA-e Nacionalu dao ravnatelj Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković demantira neke važne tvrdnje iz odgovora glasnogovornice Ministarstva kulture i medija, opet citiramo Nacional, prije svega onu da “preporuke koje je Vlada prihvatila provodi Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac”. Na pitanje Nacionala je li Spomen područje komuniciralo s Ministarstvom o provedbi preporuka te je li dobilo upute i nalog da ih provede, Pejaković je kazao: “Razgovarali smo, ali nismo dobili nikakvu uputu ili nalog.”

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed