Вечерње новости, 18.8.2015, Преминуо сведок масакра

Миодраг Ченић, сведочење сачувано Фото: Вечерње новости

Миодраг Ченић, сведочење сачувано Фото: Вечерње новости

Умро Миодраг Ченић (88), очевидац тешког партизанског злочина на крају другог светског рата у Бањалуци. У Шибовима маљем убијено 700-1.000 заробљених четника Павла Ђуришића

ОД последица можданог удара недавно је, у 88. години, преминуо Миодраг Ченић, можда и последњи сведок стравичног партизанског злочина на крају Другог светског рата у Шибовима у Бањалуци, када је маљевима побијено више од 700, а можда и 1.000 заробљених четника војводе Павла Ђуришића.

Ову вест потврдио нам је председник Округа Крајине Равногорског покрета отаџбине Српске, Дарко Боговац.

– Сведочење Ченића је документовано, снимљено и доказе смо проследили на праве адресе – рекао је за „Новости“ Боговац.

Он је истакао да Равногорски покрет још није добио дозволу за почетак ископавања на локалитету Шибови, за које се сумња да ту почивају посмртни остаци Ђуришићевих четника, те да је на потезу бањалучко окружно тужилаштво.

Миодраг Ченић је у исповести за „Новости“ посведочио да је по наредби тадашњих комунистичких власти као 16-годишњак био принуђен да учествује у закопавању убијених четника војводе Ђуришића, који су се повлачили преко Посавине и рејона Бањалуке према Градишци, где су их заробили партизани.

– Заробљеници су довезени ноћу у строгој тајности у дугачкој колони, у пару два по два, били су сви везани жицом, после чега су маљевима убијани и бацани у ровове које су некада на овој локацији користиле усташе за одбрану својих положаја у Бањалуци – рекао је Ченић и показао место где су закопани убијени четници.

А. Мацановић

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed