Вечерње новости, 2. 11. 2018, У Шапцу памте зверства окупатора

42. пешадијска (вражја) дивизија на раскрсници Шабац – Митровица – Богтић, 2. децембар 1914. Фото: Wikimedia Commons

42. пешадијска (вражја) дивизија на раскрсници Шабац – Митровица – Богтић, 2. децембар 1914. Фото: Wikimedia Commons

Свечано обележен век од завршетка Првог светског рата. Сваки други Мачванин 1918. године није дочекао ослобођење

СВЕЧАНОМ седницом Скупштине града, Шабац је у петак обележио век од завршетка Првог светског рата после којег је добио и симболичан назив „српски Верден“. На огромна разарања и цивилне жртве су подсетили др Сања Петровић Тодосијевић из Института за новију историју Србије, писац Александар Гаталица, који је за роман под насловом „Велики рат“ добио награду часописа НИН, и др Ставрула Маврогени из Универзитета „Македонија“ у Солуну.

Још једном се чуо податак да од 14.000 Шапчана, колико их је било 1914, више од половине није дочекало ослобођење јер се град на Сави, као погранично место, први нашао на удару аустроугарске војске…

– Рат нас води у непријатељску земљу, која је насељена становништвом испуњеним фанатичном мржњом према нама, у земљу где се убиства попут катастрофе у Сарајеву славе као јунаштво. Према таквом становништву је свака хуманост штетна. Ко у овим случајевима буде имало милостив, тај ће бити најстроже кажњен – наредио је, својевремено, командант непријатељског 9. корпуса.

Током ратних дејстава је срушен и торањ Саборне цркве посвећене Светим апостолима Петру и Павлу, а храм у центру града је данима био претворен у тамницу у којој је без воде и хране било затворено 200 људи. Онда их је стрељано чак 157, а у шабачкој цркви се и данас током богослужења помињу имена 68 мученика…

У порти где су сахрањени је и споменик свим погинулима током ратова од 1912. до 1918, подигнут у августу 1933, а освештан годину касније у присуству краља Александра Карађорђевића и патријарха Варнаве. Белег је дело Которанина Франа Менгело-Динчића.

 

А. ДЕЛИЋ

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed