Политика, Танјуг, 11.6.2017, Обележене 74 године од Битке на Сутјесци

Споменик на Тјентишту, кањон Сутјеске Фото: РТРС

Споменик на Тјентишту, кањон Сутјеске Фото: РТРС

ТЈЕНТИШТЕ – На Тјентишту су обележене 74 године од Битке на Сутјесци, највеће битке коју су партизанске снаге водиле у Другом светском рату, а у овим борбама погинуло је више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета.

Против 120.000 немачких, италијанских, бугарских снага и снага усташке НДХ, уз подршку 300 авиона, борбу је водило 20.000 партизана, са којима је био Врховни штаб и Централна болница са 3.000 рањеника, пренела је РТРС.

Пета непријатељска офанзива, која је трајала од 15. маја до 15. јуна 1943, окончана пробојем партизанских снага, њиховим извлачењем из обруча и наставком покрета према југоисточној Босни. У овим борбама погинуло је више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета.

На централном споменику народним херојима, Спомен-костурници на Тјентишту положено је цвеће.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић је рекао је да је ова битка синоним борбе за слободу и пример будућим генерацијама како треба бранити живот и простор.

Ова битка показује – када је човеку живот угрожен, колико има јак дух да се одбрани од зла, рекао је Савановић.

Обележавање годишњице Битке на Сутјесци заједнички су организовали одбори влада Републике Српске и Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, а за више стотина поштовалаца партизанског покрета је на Тјентишту одржан историјски час.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed