Вечерње новости, 25. 2. 2014, Г. Милановац: Нађене људске кости

Кости страдалника, Јелица Фото: Танјуг, РТС, илустрација

Кости страдалника, Јелица Фото: Танјуг, РТС, илустрација

Током сече 1.013 стабала код Спомен-комплекса у Горњем Милановцу нађене људске кости. Претпоставља се да је реч о посмртним остацима жртава које су стрељали комунисти

НАГЛО сушење 1.013 стабала смрче, бора и понешто кедра на чувеном Спомен-комплексу „Брдо мира“ у Горњем Милановцу, и њихова законита сеча, открили су сурову истину – испод пањева нађено је много људских костију!

Основано се, по сећањима старих Милановчана и засад још незваничним претпоставкама одговорних у надлежним институцијама, сматра да су то посмртни остаци жртава које су комунисти баш ту, недалеко од центра града, стрељали у јесен 1944. и касније. Гробнице засад званично (не)познатог порекла, открила је екипа коју води Радољуб Радовић (54) из оближње Грабовице.

– Док је багер вадио пањеве, запео је о бетон. Испрва смо мислили да је ту неко камење, али на светлу дана показаше се армиране гробнице и у њима људске кости… Сместа смо, да ништа не оскрнавимо, прекинули рад, обавестили полицију и поменуто јавно предузеће. Тачно се види да је дрвеће било посађено на овим гробницама, након њиховог затрпавања – прича Радовић.

По откривању људских посмртних остатака, Јавно предузеће за изградњу доспева у немили положај.

 

ТИТО И БРЕЖЊЕВ

 

ГОДИНЕ 1962. тадашњи шефови двеју бивших држава – СФРЈ Јосип Броз Тито и СССР Леонид Брежњев, свечано су отворили Спомен-комплекс „Брдо мира“, у којем се налази и званична костурница са посмртним остацима 408 црвеноармејаца, изгинулих у овом крају у борбама против Немаца. Али, кости нађене под пањевима смрча и другог одсеченог дрвећа, по свему судећи, немају везе са изгинулим Русима!

– Званичних података о пореклу костију и нађених гробница још немамо. Сместа сам обуставио све радове на „Брду мира“. Од Музеја рудничко-таковског краја сам тражио да се све то законито испита. Стручњаци музеја и Завода за заштиту споменика културе из Краљева, који је надлежан и за наш крај, обишли су терен, и чекамо њихов званичан одговор – објашњава Божидар Вучетић, директор ЈП.

Да ли ће се ускоро сазнати чији су посмртни остаци закопани и забетонирани, под касније засађеним дрвећем на „Брду мира“ остаје да се види. Уколико су у питању жртве комунистичког терора, апсурд ће бити већи јер се у близини ових гробница налазе „постројене“ бисте народних хероја из овог краја.

– Масовна стрељања Срба овде су се дешавала по повратку партизана из овог краја, чланова КПЈ и Озне, са ратишта у Босни. Ту су их чекали партизани, који су у међувремену били и у четницима.

Егзекуторе, џелате, за та стрељања одређивали су команданти, тако што су их уцењивали смрћу њихових породица. На „Брду мира“ и осталим стратиштима, убијани су већином људи из суседних градова. Та масовна убиства вршили су уцењени Милановчани, док су Милановчане, четнике или политички измишљене кривце, убијали у другим местима.

Људи су мучени у тадашњем, сада непостојећем затворском крилу зграде историјског Окружног начелства, званог Стари суд, усред града – каже Милорад Глире Даничић (73), издавач и новинар из Горњег Милановца.

 

 

Милорад Бошњак

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed