Глас Српске, СРНА, 7. 7. 2023, Сребреница: Представљен Атлас злочина над Србима

Представљање Атласа злочина над Србина (1992)  Фото: Глас Српске, СРНА

Представљање Атласа злочина над Србина (1992) Фото: Глас Српске, СРНА

У Сребреници је вечерас отворена меморијална, културно-спортска и хуманитарна манифестације „Петровдански дани“ и представљен „Атлас злочина над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату“, који је приредио и објавио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Традиционална манифестација „Петровдански дани“ организују се у знак сјећања на велико српско страдање на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

Отварајући овај меморијал начелник општине Младен Грујичић рекао је да се „Петровдански дани“ организују како би се сачували од заборава они који су дали животе за слободу српског народа и одбрану Републике Српске.

„Трагање за истином и њено стручно доказивање морамо наставити, а израда `Атласа` у коме су документовани злочини над Србима су најбољи допринос тој истини“, истакао је Грујичић напоменувши да Срби више не вјерују у судску правду и да се надају и вјерују у Божију правду када је у питању одговорност починилаца злочина над српским народом.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић представљајући „Атлас“ рекао је да је ова књига настала као обавеза да се не би заборавили злочини почињени над српским народом током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Нуждић је навео да су у овој књизи обрађени масовни злочини почињени над Србима 1992. године на 76 локација, гдје је убијено четворо и више Срба, од којих је 26 стратишта у средњем Подрињу.

Ту су, каже он, сублимирана ратна страдања на 1.300 страница, а у припреми је издање за 1993. годину.

„Нема судских пресуда за српска страдања, а ова књига документује све злочине почињене над Србима за разлику од злочина над Србима почињеним у Другом свјетском рату о којима се зарад лажног братства и јединства није говорило и нису документовани па се сада фалсификују чињенице у настојању ревизије историје. Да су ти злочини документовани, ревизија би била неизводљива, као и оспоравање чињеница“, истакао је Нуждић.

Према његовим ријечима, „Атлас“ је на одређени начин врста пресуде за злочине који су документовани на стручан начин уз велики број оригиналних фотографија које потврђују свирепост и монструозност злочина над Србима.

Историчар Синиша Симикић говорио је о српским страдањима и попису жртава, те методу и систематичности израде ове књиге.

Он је истакао да је први злочин у БиХ почињен над Србима у Сијековцу код Брода, а да правосуђе БиХ опструише и не подиже оптужнице за злочине над Србима, који су вршени по налогу муслиманског и војног руководства, а овај „Атлас“ то доказује.

Програм „Петровданских дана“ трајаће до Петровдана, 12. јула, а одржава се уз поруку „31 година, злочин без казне“.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да се сјећање на жртве његује да се сачувају од заборава.

„Познато је да муслиманска страна уз помоћ Запада прикрива истину о ратним догађајима у БиХ с циљем да створе лажну слику о карактеру рата у БиХ на основу једностраних политичких судских пресуда Хашког трибунала и Суда БиХ који су осуђивали Србе, а опструисали процесуирање муслимана и Хрвата за бројне масовне злочине почињене над Србима“, рекао је Којић.

Вечерашњем отварању „Петровданских дана“ претходила је данашња хуманитарна акција добровољног даривања крви у којој је прикупљено 50 доза ове течности и посјета Спомен-соби у Сребреници, гдје је служен парастос за све Србе настрадале у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ова шестодневна манифестација наставља се сутра почетком традиционалног турнира у малом фудбалу у Сребреници.

У наредних неколико дана биће приређено више спортских и културно-историјских садржаја којима се подсјећа на борбу за слободу српског народа, очување Републике Српске и велике српске жртве у средњем Подрињу, односно на простору Сребренице.

Меморијал ће бити завршен 12. јула, на Петровдан, када ће након Свете литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице, бити организоване посјете и полагање цвијећа на гробљу у Братунцу, стратиштима у Биљачи и Сасама, те код спомен-обиљежја из посљедењег рата и спомен-костурнице настрадалима у Другом свјетском рату на Залазју код Сребренице.

На Залазју ће бити служен парастос за 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

Десет заробљених на Петровдан 1992. године још се воде као нестали, док их је десет случајно пронађено и ексхумирани су 2011. године на Залазју приликом тражења настрадалих Бошњака, а двоје несталих пронађено је на другим локацијама.

За злостављања и убиства заробљених Срба, као и оних који су на почетку рата остали лојални тадашњој муслиманској власти и сви су побијени у сребреничким логорима, нико није одговарао.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed