Политика, Танјуг, 13.9.2020, Обележен Дан светих новомученика јасеновачких

Молитвено сјећање поводом Светих новомученика јасеновачких Фото: ДИЦ Веритас, Корана Штрбац

Молитвено сјећање поводом Светих новомученика јасеновачких Фото: ДИЦ Веритас, Корана Штрбац

ЈАСЕНОВАЦ – У манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу обележен је Дан Светих новомученика јасеновачких. Након Свете Архијерејске литургије, освештан је зимски храм Светих новомученика јасеновачких при комплексу манастира Рођења Светога Јована Крститеља.

Након тога, освештан је славски колач и жито на хумци поред Каменог цвета, јавља РТРС. Обележавање 75 година од завршетка Другог светског рата и пробоја последњих јасеновачких логораша почело је у четвртак, 10. септембра, у Православној гимназији у Загребу научним скупом Новомученици: Полиперспектива шест.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату, а од 1941. до 1945. године ту је убијено стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада деце у логору Јастребарско.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја, преноси Танјуг.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed