Видовдан, 28.9.2017, Цркву Спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији рушили комунисти и Шћиптари

Ђаковица: Цркву спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији рушили комунисти и Шћиптари Фото: kosovo.net

Ђаковица: Цркву спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији рушили комунисти и Шћиптари Фото: kosovo.net

Стара црква Свете Тројице у граду Ђаковици је била предвиђена за маузолеј, спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији и земних остатака изгинулих, побијених и смрзнутих у ратовима 1912-1918. године. Та црква је завршена 1940 године, априлски рат 1941. године спречио је довршење цркве и њено освећење. Срушена од  комуниста 1949. године (подигнута у ваздух) на Савиндан (27. јануара).

Саборни храм је био поново саграђен 1998. на месту где је раније стајала Спомен црква из времена после Првог светског рата

Њено рушење био један је од најдрастичнијих примера политичког антитеизма, нове власти основане непосредно после завршетка Другог светског рата (наводи се у писму Епископа рашко-призренског Г. Владимира Патријарху српском Г. Викентију, „Рушење цркве у Ђаковици“ 28. јуна 1951, у: Задужбине Косова. стр. 803-804.).

На том месту после Другог светског рата комунисти су направили „спомен“-парк а како кажу стари од остатака цркве и дечјих костију у Ђаковици су озидани јавни тоалети.

Црква је поново  подигнута 1998. године на темељима спомен-цркве из  1940. год, срушене 1949. гододине.

Поново на том истом месту нови храм доживљава идентичну судбину, али сада од шћиптарске руке и поново бива оскрнављен, свуда по зидовима цркве могли су се видети графити ОВК, вулгарни цртежи и измети (и поред апела да КФОР заштити цркву), потом је запаљена, да би на крају Храм био миниран и порушен 25. јула 1999. године. од стране Шћиптара.

Тада је Ђаковица била под контролом италијанског КФОР-а.

Почетком 2004. године Шћиптари су очистили и однели сав материјал од срушене Цркве и ту поново направили парк.

У Ђаковици су срушене четири српске цркве.

Хиљаде српске деце помрле у Албанији и земни остаци изгинулих, побијених и смрзнутих у ратовима 1912-1918. преживљавају тешку овоземаљску судбину.

Тужно да тужније не може бити!!!

 

ДА НЕ ЗАБОРАВИМО ОВЕ ЧИЊЕНИЦЕ…

На Косову и Метохији има 1.996 топонимa, а од тога су: 1.181 црква и црквиште, 115 манастира и манастиришта, 48 испосница, 8 спомен-капела и спомен-костурница, што представља укупно 1.352 црквених здања. Ако се на претходно додају и 5 албанских, 34 стара српска гробља, 96 тврђава, старих градина и трговишта и 14 двораца српске властеле, укупан број топонима износи 1.996.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed