Глас Српске, РТС, 3.10.2021, Обиљежен дан сјећања на страдале у Јајинцима

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је данас на обиљежавању Дана сјећања на страдање Срба, Јевреја и Рома у Јајинцима у Другом свјетском рату да друштво и у будућности одлучно мора да се бори против сваког облика фашизма.

Поводом Дана сјећања у јајиначком Спомен-парку одата је почаст настрадалима и положени вијенци на централни споменик.

Подсјетивши да су нацисти у Јајинцима током Другог свјетског рата ликвидирали скоро 80 хиљада људи, Брнабићева је истакла да ово мјесто има дубок историјски значај.

“Сваки пут се са једнаким болом и пијететом сећамо невиних жртава, систематског уништавања свакога ко је за фашисте био неподобне вере, расе и нације, као и трагичних људских прича, бола и патње које је становништво пролазило од 1941. до 1945. године”, рекла је Брнабићева.

Она је оцијенила да стратиште у Јајинцима симболизује масовност отпора окупатору.

“Овде су страдали јунаци својим животима одбранили и нас – и моју генерацију и све које долазе. То зло више никада не сме да пусти корење и против тог зла морамо да се боримо свим средствима свуда и увек”, поручила је Брнабићева.

Преживјели логораш Славко Милановић, који је 1942. године као петогодишњак из родне Козарске Дубице са породицом одведен у Јасеновац, истакао је да су нацисти у Јајинцима и на другим стратиштима чинили најстрашније злочине и да су убијали не правећи разлику између дјеце и одраслих, болесних и здравих, младих и старих.

“Генерације које стасавају треба да имају на уму да су фашизам и нацизам велико зло и да не смеју да имају следбенике. Данас треба да чувамо сећање на људе који су поразили ову злу идеологију и да се на достојан начин односимо према жртвама које су положиле живот за слободу”, рекао је Милановић.

Он је упозорио да се нацизам и фашизам данас у различитим облицима поново буде, додајући да је најбољи примјер за то данашња Хрватска.

“Фашизам се у Хрватској манифестује кроз понашање према оно мало Срба који су тамо остали. Ми који смо страдали у НДХ јавно упозоравамо да се у Хрватској велича та фашистичка творевина. Порушени су сви споменици посвећени борби против фашизма, спроводи се ревизија историје из Другог свјетског рата и негира се постојање геноцида и логора, а Срби су свакодневно изложени малтретирању и притисцима”, навео је Милановић.

Према његовим ријечима, у Хрватској се величају усташки ратни злочинци и шири лаж да је усташки геноцид над Србима био измишљотина, а у исто вријеме се Србима и њиховој дјеци намеће жиг геноцидности.

“Ми преживјели логораши можемо да посвједочимо да усташки геноцид није био никаква измишљотина, већ се догодио исто као и у Аушвицу, о чему свједоче многобројне српске жртве, међу којима је било више од 74.672 дјеце”, истакао је Милановић.

Он је поручио да је вријеме да Скупштина Србије подржи иницијативу удружења јасеновачких логораша о усвајању резолуције о осуди геноцида над српским, јеврејским и ромским народом у НДХ.

Према његовим ријечима, ствари се ипак мијењају, о чему свједоче одлука о градњи меморијалног центра у Доњој Градини, највећем српском гробљу у Европи, као и планови да се Сајмиште претвори у Музеј жртава геноцида и да се подигне споменик Диани Будисављевић.

“Све то ће снажно скренути пажњу европским неверницима који нису хтели да знају да је над српским, јеврејским и ромским народом за вријеме НДХ извршен геноцид”, закључио је Милановић.

Вијенце су положили и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, представници општине Вождовац, СУБНОР-а Србија, Удружења логораша 1941-1945, Савеза јеврејске заједнице, Јеврејске општине Београд, Националног савјета ромске националне мањине, Удружења 6. Личке дивизије.

Почаст страдалима полагањем бијелих ружа одали су и чланови дипломатског кора и представници 38 страних амбасада у Србији.

Јајинци су мјесто где је током Другог свјетског рата погубљено највише људи у Србији, а у односу на остала мјеста страдања издваја се по масовности жртава и суровој систематичности у ликвидацијама и прикривању злочина над недужним становништвом.

Формирање Спомен парка “Јајинци” почело је 1951. године, а уређење је настављено и у наредним деценијама.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed