Обележје жртвама усташа на Старом сајмишту?

Вечерње новости: В. ТАЛОВИЋ | 01. март 2013.

Одржан први састанак Иницијативног одбора акције „Подигнимо споменик жртвама геноцида“. Матановић: Очекујемо да помогну и држава и град. Место – Старо сајмиште

Предратни изглед Сајмишта.  Хрватска је током 2. светског рата и окупације Србије на Сајмишту организовала логор Семлин

Предратни изглед Сајмишта. Хрватска је током 2. светског рата и окупације Србије на Сајмишту организовала логор „Семлин“

АКЦИЈА „Вечерњих новости“ прихваћена је и споменик жртвама геноцида биће подигнут. На то нас храбри и подстиче огромна подршка наших људи широм земље и расејања. Жртве неће бити заборављене.

Ово је, у петак, на првом састанку Иницијативног одбора „Подигнимо споменик жртвама геноцида“, рекао наш истакнути шаховски велемајстор Александар Матановић, који је и покренуо идеју да се изгради спомен-обележје, или меморијални центар и од заборава отргну сви невино страдали у логорима смрти.

– Први корак је учињен, пут је отворен. Очекујемо да нам помогну и град и држава, али изнад свега људи добре воље

Иницијативни одбор, у којем су и академици Василије Крестић и Матија Бећковић, професор Смиља Аврамов, дипломата Владислав Јовановић, др Санда Рашковић Ивић, др Момчило Павловић, проф. др Слободан Чикарић, др Миливоје Иванишевић, председник „Веритаса“ Саво Штрбац, драмски писац Синиша Ковачевић и генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“ Манојло Вукотић, предложио је низ конкретних предлога с којима ће веома брзо пред најважније државне органе.

– Да би овај монументални споменик никао, требало би што пре одредити његов садржај, прикупити документацију, направити пројекат и одредити начин прикупљања средстава – рекао је Матановић.

Уверен да је дужност да се искаже пијетет према жртвама геноцида „у трајању“, јер се нама, нажалост, геноцид поновио, Синиша Ковачевић је рекао:

– Сведоци смо да су Јевреји и Јермени умели ваљано да оплакују своје жртве. Чујемо вапај наших мртвих, неоплаканих, неопојаних… А ми смо заборавом аболирали геноцид. Као да не знамо да пропадају народи који су заборавни. Овај споменик ће нам помоћи да не загубимо сећање на наше велике жртве и оне који су злочине починили. Ова величанствена идеја не сме да има партијску боју, већ да за истим столом окупи све.

ВЕЛИКА ПОДРШКА

ЈАВНОСТ, не само стручна, показала је огромно интересовање за нашу акцију. Осим академика, угледних професора, историчара који истражују злочине над Србима у 20. веку, јављају се бивши ратници, логораши, потомци жртава и сведоци геноцида, из свих крајева земље и расејања. Апелују да се „у име невиних страдалника коначно подигне српски Јад Вашам“.

За Сандру Рашковић Ивић нема часније ни прече обавезе потомака него да чувају успомену на претке.

– Овај споменик, који остављамо нашем народу је истовремено и одужење дуга и опомена будућим генерацијама и зато се с радошћу прихватам сваке обавезе. Пројекат што пре треба да представимо нашој цркви, САНУ и свим важним државним органима и институцијама. Њихова подршка не сме изостати.

Да је споменик жртвама геноцида подсећање кроз коју је голготу прошао српски народ, тврди и Владислав Јовановић.

– Са великим историјским заостатком, благодарећи акцији „Новости“, испуњавамо национални и морални дуг према огромним жртвама. Акцију „Новости“ требало би да подрже сви Срби у земљи и расејању, колико ко може, да би тај будући меморијални центар постао својеврсно светилиште.

Документациони центар „Веритас“ понудиће део своје драгоцене архивске грађе и материјала. Саво Штрбац каже да су срамна лицитирања српским жртвама и да ће овај споменик коначно помоћи да се сачува сећање на жртве којима су „одузели право на живот, али сви они имају право на име“.

И Миливоје Иванишевић, директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку, спреман је да део грађе уступи меморијалном центру који види на – Старом сајмишту.

– Сајмиште је симбол страдања и зато га сматрам идеалним местом на којем би требало да никне меморијални центар – каже др Слободан Чикарић. – Очекујем да на путу реализације ове идеје „Новости“ имају подршку државе. Споменик је морални дуг према жртвама геноцида у НДХ и обавеза да се такво масовно затирање српског народа не понови.

– Очекујемо да се и држава укључи и заједно са „Новостима“ и бројним дародавцима, којих ће сигурно бити, поведе акцију о подизању споменика, спомен-обележја, спомен-музеја или меморијалног центра, свеједно за коју се варијанту определимо – рекао је Манојло Вукотић, директор и главни уредник компаније „Новости“. – Очигледно, била би велика друштвена, политичка и културна грешка да се идеја не реализује. Обратићемо се ускоро најважнијим државним органима, уверени да ово спомен-обележје мора да се подигне као дуг према жртвама које још нисмо ни побројали. Ми ћемо и даље наставити да медијски пратимо акцију, уверени да ће и друге колеге пружити подршку.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed