СРНА, Епархија ЗХиП, 17. 6. 2022, Освећење храма св. Јоаникија Липовца у Крушевици

Свети свештеномученик Јоаникије (Липовац, митрополит, 1890–1945) Фото: ИН4С

Свети свештеномученик Јоаникије (Липовац, митрополит, 1890–1945) Фото: ИН4С

У селу Крушевица код Љубиња данас је освештан Храм Светог Јоаникија Липовца, а Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Владика Димитрије је у бесједи рекао да је овај храм освештан силом и благодаћу, вјером у Господа Исуса Христа, те поручио народу да се и он тако просвијетли када уђе у њега.

„Данас овај храм посвећујемо Светом свештеномученику Јоаникију. Све што је ваљано у овом свијету заснива се на жртви, некад та жртва иде и до крви, а на нама већини је да Господа пробамо прославити у миру, да жртвујемо наше страсти, прохтјеве који су на штету ближњега и да тако живимо мученичким духом, не страдајући тијелом и крвљу него вољом својом се уподобљавајући нашем Спаситељу“, додао је владика Димитрије.

Иницијатор градње ове цркве Трифко Ћоровић рекао је новинарима да је раније на узвишењу Градина постојала црква у народу позната као Варина, да њени остаци нису никад археолошки испитани, па је постојала потреба да се подигне нова црква на новој локацији.

Ћоровић је истакао да је велики дан за ово село, да су се окупили након пет година труда, те да је за градњу цркве прилоге дало више од 360 људи.

„Неки од наших предака су доживјели сличну судбину Светог Јоаникија, између осталих и дјед чије име са поносом носим. Ово село има 56 мјештана, док је у највећој експанзији село имало више од 800 људи“, рекао је Ћоровић.

Он је додао да су у градњи цркве учествовала сва братства овог села, а то су, осим Ћоровића, Косјерине, Кисе, Поповићи, Макере, Лучићи и Сулавери.

„Овдје смо се окупили сви рођаци и кумови, тако да данас имамо најљепшу слику из села Крушевица са овим храмом“, рекао је Ћоровић.

Он је подсјетио да је темеље ове цркве освештао игуман манастира Завала Василије у децембру 2017. године.

Кум новоизграђеног храма у селу Крушевица Драган Ћоровић, који је координирао грађевинским радовима, рекао је да је много сложних руку учествовало у градњи и направило велељепни храм.

Ово је трећа црква посвећена свештеномученику Јоаникију Липовцу – прва је подигнута у Пардусима изнад Подгорице, а друга у мјесту његовог страдања – Аранђеловцу.

Српска православна црква данас прославља празник посвећен Светом Јоаникију Липовцу.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed