РТС, 15.7. 2015, Снажна политичка воља за уређење „Старог сајмишта“

Постоји снажна политичка воља да се Старо сајмиште уреди и постане место сећања – Меморијални центар, речено је на конференцији за новинаре на којој је истакнуто да ће немачки павиљон бити први објекат који ће моћи да буде потпуно реконструисан.

Конференција за медије поводом седнице Комисије за уређење "Старог сајмишта" Конференција за медије поводом седнице Комисије за уређење "Старог сајмишта" Фото: РТС

Конференција за медије поводом седнице Комисије за уређење „Старог сајмишта“ Фото: Зоран Мрђа, ФоНет/ РТС

“Постоји снажна политичка воља да се овај посао, који није завршен деценијама, заврши и ми смо последњих годину дана, од када је формиран нови одбор на чијем је челу владика Јован заиста урадили оно што је до нас да се почне са урађењем Меморијалног комплекса“, рекао је градски менаџер Горан Весић.

Конференција за медије поводом седнице Комисије за уређење „Старог сајмишта“

Наводећи да је прихватање председника удружења “Симон Визентал“ Ефраима Зурофа да буде на челу комитета дало посебну тежину настојањима да се Старо сајмиште коначно претвори у Меморијални комплекс.

„Верујемо да ће учешће Зурофа и свих других угледних људи из света помоћи да међународну јавност заинтересујемо за наш пројекат, али и постоје ствари које сами морамо да урадимо и која су наша обавеза“, упозорио је Весић.

Како је навео, град је успео да реши имовинско-правне односе на немачком павиљону који је сада потпуно власништво Скупштине града.

Према његовим речима, то ће бити први објекат на „Старом сајмишту“ који ће моћи да буде потпуно реконструисан и у коме нема више никаквих имовинско правних проблема.

“Завршили смо истраживачки посао на Централној кули у средини „Старог сајмишта“ и завршили смо попис свих лица која живе тамо. Тамо су додељивани атељеи, а ми смо успели да створимо основ за исељавање тих атељеа, јер су тим људима понуђење друге локације које град има“, рекао је Весић.

Он је изразио наду и да ће до септембра, октобра успети да раселе и Централну кулу чиме ће и она бити спремна за преуређење и отварање садржаја.

Градски менаџер је истакао да верује да је град Београд урадио велики посао јер ће имати два објекта у будућем Меморијалном комплексу који ће моћи одмах да се уређују.

Епископ славонски Јован, председник Комисије за уређење „Старог сајмишта“ рекао је да је комисија закључила да је неопходно применити светске стандарде меморијализације сећања на Старом сајмишту те да је за то неопходна помоћ ауторитативних људи који ће помоћи да тај центар буде стављен на мапу сличних меморијала света.

“Од самог почетка рада нове поставке септембра прошле године комисија је почела да ради на два колосека – конкретан рад на централној кули која би требало да буде у будућности управни део Меморијала и припрема пројекта, концепта и закона, али и свега оног што је потребно да заживи Меморијални комплекс“, рекао је епископ Јован.

Председник удружења “Симон Визентал“ подсетио је да је сврха његове посете била да се оснује међународно саветодавно тело које ће допринети да се иде у корак и да се оснује Меморијални комплекс који ће представљати све оно што се десило на овом тлу.

Он је објаснио да Меморијални центар треба да има три функције – да буде музеј и служи као почаст жртвама, да има едукативну функцију како би упознао посетиоце са дешавањима и да буде истраживачки центар.

На конференцији је речено и да је са Министарством културе постигнут начелни договор да се о Меморијалном комплексу „Старо сајмиште“ донесе посебан закон који ће се бавити детаљним уређењем свих питања који су везани за установљавање такве установе културе – музеја.

Како је наведено, то ће омогућити да се олакшају процедуре, околности и други аспекти који треба да доведу до бржег и ефикаснијег остваривања значајног циља.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed