РТС, 6.5.2014, Човек који је пуцао на немачку подморницу

Фотографија из персоналног досијеа генерала Илије Гојковића, РТС

Фотографија из персоналног досијеа генерала Илије Гојковића, РТС

Илија Гојковић је једини српски генерал који је погинуо у Првом светском рату. Погинуо је 1917. године код обала Сицилије када су га усмртили хици из немачке подморнице, на коју је претходно отворио ватру из пиштоља.

Иако је војевао у шест ратова, против Турске, Бугарске, Аустроугарске и Немачке, генерал Илија Гојковић, командант Моравске дивизије, имао је најважнију битку у Средоземном мору, недалеко од Сицилије.

После повлачења преко Албаније и доласка на Крф, Гојковић је тешко оболео и пребачен је на лечење у Француску, објашњава потпуковник Слободан Ђукић, историчар и професор на Војној академији, у емисији „Дозволите…“.

У Француској, генерал Гојковић се опоравио. Укрцавши се на савезнички брод, са још рањеника који су били на опоравку, запловио је пут Солуна, како би се вратио на фронт.

Фебруара 1917. године у близини Сицилије брод је потопила немачка подморница и послала чамце за спасавање.

„Генерал Гојковић је био међу преживелима, али је одбио позив команданта немачке подморнице да се преда. Извадио је пиштољ и отворио ватру на подморницу. Немци су неколико тренутака збуњено посматрали овај чин, а затим узвратили паљбом и усмртили генерала, који је и сахрањен у водама Средоземног мора“, објашњава професор Слободан Ђукић, који је истраживао лик и дело генерала Илије Гојковића.

Строг и храбар војсковођа

Ђукић указује и на то да, иако га понекад остави на маргини, историја генерала Илију Гојковића памти као строгог, утицајног и пре свега храброг војсковођу.

„У војску је ступио добровољно, као шеснаестогодишњак са завршена два разреда реалне гимназије и поступно је напредовао. Године 1876. унапређен је у чин потпоручника. У српско-турском рату 1877-1878. командовао је батаљоном“, објашава Ђукић.

Гојковић је напредовао поступно, од редова до генерала. Прописи српске војске у то време дозвољавали су добијање официрског чина без завршених војних школа.

Једини српски генерал у балканским ратовима и Великом рату који није завршио војне школе био је генерал Илија Гојковић. У чин генерала унапредио га је краљ Милан Обреновић, што Гојковићу једно време није ишло на руку.

„Краљ Александар, оженивши се Драгом Машин, распушта све команданте војске краља Милана, па тако и Илију Гојковића, али се после Мајског преврата његово војно напредовање наставља“, додаје професор Ђукић, који је иначе истраживао лик и дело српског генерала.

Министар војни

Генерал Гојковић је у влади Николе Пашића 1910. године постао министар војни, а у освит балканских ратова командант Моравске дивизије првог позива.

У Кумановској бици генерал Илија Гојковић командује десним крилом српске војске, а у бици код Битоља са Моравском дивизијом другог позива заузима Облаковски вис, приморавши турски гарнизон на повлачење.

Моравска дивизија првог позива истиче се и у Брегалничкој бици, у Другом балканском рату.

Гојковић је са својом Моравском дивизијом наставио војевање у Великом рату, а његови војници у Церској бици заузимају врх Иверка, па аустроугарске снаге бивају приморане на повлачење. На Дрини је непријатељ задржаван и није му дозвољавано да лако продре на српску територију.

Током Колубарске битке, Моравска дивизија је на тим положајима имала 4.000 погинулих, рањених и несталих, што је трећина укупног састава дивизије.

И приватни живот генерала Гојковића привлачи пажњу. Имао је петорицу синова и четири кћери, а познато је да његов најстарији син Војислав, као припадник организације „Црна рука“, бива осуђен у Солунском процесу.

Данас се генерала Гојковића сећамо приликом обележавања годишњице формирања славног Гвозденог пука, који се налазио у саставу Моравске дивизије првог позива, којом је наш генерал командовао.

Такмичење у даљинском јахању на Љубичевским коњичким играма носи његово име, а улица генерала Илије Гојковића постоји у Нишу, Параћину и Пожаревцу.

 

 

Јелена Сeвић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed