Срна, 28.3.2016, Уранијум убија немилосрдно, пораст обољелих 25 одсто годишње

Др Небојша Србљак Фото: Youtube screenshot

Др Небојша Србљак Фото: Youtube screenshot

БЕОГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ – Употребом осиромашеног уранијума током НАTО бомбардовања нанесена је дугорочна штета српском народу јер сваке године број обољелих порасте за око 25 одсто, рекао је љекар из Косовске Митровице Небојша Србљак.

У Косовској Митровици је 2011. године регистровано 185 обољелих, сљедеће године 225, а 2013. године 250.

„Зато су се наше суморне прогнозе, изречене још 2002. године, да ће употреба осиромашеног уранијума током агресије западне војне алијансе на СРЈ изазвати епидемију малигних обољења, испоставиле као тачне“, рекао је за „Вечерње новости“ Србљак, који је и оснивач невладине организације „Милосрдни анђео“ која прикупља податке о броју обољелих од малигнитета на Косову и Метохији.

Он је нагласио да студија његове организације, која обухвата период од двије године прије и двије године послије бомбардовања, јасно показује да је пораст броја обољелих од малигних болести посљедица радиоактивности, а не стреса и осталих лоших животних навика.

„Сетимо се примера Италије која је обелоданила да су њихови војници, који су боравили на Космету, озрачени и да је повећан број хематолошких обољења директна последица употребе муниције са осиромашеним уранијумом“, рекао је Србљак и подсјетио да су италијански војници у саставу Кфора били распоређени тамо гдје је највише употребљавања муниција са осиромашеним уранијумом, у Пећи, Ђаковици, на Кошарама.

Он је навео да се код највећег броја људи карцином открије у касној фази, када је изљечење немогуће, и зато инсистира да се направи „модел за превенцију“.

„Предложили смо да се узимају анонимно узорци крви да бисмо на основу тумор маркера могли врло рано да откријемо туморе, а што би процентуално побољшало степен излечења од карцинома“, рекао је Србљак.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed