РТС, 26. 4. 2018, Павловић о Јасеновцу: Проблем у односу према злочину [Видео]

Др Момчило Павловић Фото: Вечерње новости

Др Момчило Павловић Фото: Вечерње новости

Поводом иницијативе хрватске председнице да се формира комисија како би се утврдила истина о логору Јасеновац директор Института за савремену историју Момчило Павловић каже за РТС да је проблем у односу према тим догађајима а не у догађајима самим по себи, јер су чињенице делом утврђене.

Момчило Павловић је гостујући у Дневнику РТС-а истакао да је реч о иницијативи да се утврди истина о Јасеновцу до 1945. године и касније, а као посебан проблем види то „касније“.

Како каже, то значи да је наратив у Хрватској да је тај логор радио и касније и да су на том месту убијане усташе и остали.

„Не постоје докази да је тај логор радио и после рата против хрватских домољуба“, наводи Павловић.

Додаје да треба непрестано истраживати, али наводи да је проблем у садашњости и односу према злочину, а не сам злочин.

„Ви сада имате доминантан наратив и сваки другачији поглед је угрожавање тог наратива, али и националног бића“, каже Павловић.

Додаје да су чињенице да је Јасеноац био највећи концентрациони логор на овим просторима, да су њиме управљали Хрвати, а не Аустријанци или Немци, и да су убијана чак и деца.

О злочинима у Јасеновцу говоре и извештаји представника нацистичких власти у Загребу, рекао је Павловић.

Када је реч о расправи о броју жртава, Павловић поручује да је злочина било и да је био огроман, али да ретко где постоји тако велика разлика у распону броја жртава као у Јасеновцу.

Он је додао да су комунисти правили власт по принципу „братство и јединство“, али и заборава, праштања и нивелације.

Павловић је рекао и да је требало отворити меморијалне центре одмах после рата, али да ни сад није касно и да је потребно угледати се на Јермене, Јевреје и остале и на озбиљан начин презентовати све ужасе и страдања, а посебно геноцид над српским народом у Хрватској.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed