РТРС, Глас Српске, СРНА, 18.9.2021, Бољанић: Обиљежено 77 година од операције Халијард

Бољанић, Озрен: Спомен на операцију Халијард, 1944-1945. Фото: РТРС

Бољанић, Озрен: Спомен на операцију Халијард, 1944-1945. Фото: РТРС

У селу Бољанић код Добоја данас је организовано обиљежавање и положени су вијенци у знак сјећања на јунаштво и жртве у спасавању савезничких пилота “Халијард – ваздушни мост” прије 77 година.

Вијенце су положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић у својству изасланика предсједника Србије.

Пошту су одали представници Амбасаде САД у БиХ, Амбасаде Велике Британије у БиХ, Фондације “Халијард”, Трећег пјешадијског Република Српска пука, те града Добоја.

На церемонији Бољанићу истакнуте су заставе Републике Српске, Србије и САД.

 

Капело: Саградити споменик у знак сјећања

Предсједник Фондације „Халијард“ Џон Капело рекао је данас у добојском селу Бољанић да не смију бити заборављени хероји који су прије 77 година учествовали у акцији „Халијард“.

„Морамо одати признање онима који су били храбри, а предводио их је генерал Драгољуб Михаиловић. Српски народ и четници су уложили огроман напор и снагу како би заштитили савезничке пилоте“, рекао је Капело на обиљежавању 77 година од акције „Халијард – ваздушни мост“ у којој је спасено више од 500 пилота, а у селу Бољанић њих 60.

Он сматра да мора да буде саграђен споменик у знак сјећања на акцију „Халијард“.

„Морамо повезати породице, грађане, мостове између САД и Републике Српске“, истакао је он.

Преживјели потомак породица које су учествовале у спасавању пилота Васкрсије Јанковић рекао је српски народ са Озрена показао доброту и херојство.

„Драго ми је што смо данас овдје јер ова акција не смије бити заборављена. Убијеђен сам да ћемо се и даље окупљати, јер наше претке не смијемо заборавити“, додао је Јанковић.

 

Постхумно одликован  командант озренске бригаде ЈкВуО мајор Цвијетин Тодић

Предсједник Фондације „Халијард“ Џон Капело данас је у Бољанићу код Добоја уручио одликовање постхумно додијељено команданту Озренске четничке биргаде Југословенске војске у отаџбини Цвијетину Тодићу због спасавања у савезничких пилота у алцији „Халијард – ваздушни мост“ прије 77 година.

Унук Дарко Деспотовић, који је данас примио одликовање, истакао је да не смију бити заборављени српски хероји и истакао да је четнички покрет на простору Озрена спријечио геноцид над Србима у Другом свјетском рату.

– Да није било четничког покрета на простору Озрена би био почињен геноцид над спрским народом. Срећом, то се није догодило – истакао је Деспотовић.

Он је нагласио да је српски народ увијек био на страни и истине и правде.

 

 

 Додик: Спасавање америчких војника јуначки подвиг и одраз величине српског народа

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у добојском селу Бољанић да акција “Халијард” прије 77 година представља јуначки подухват српског народа, који је увијек био на страни слободе и правде.

“Овдје смо на обиљежавању историјских и истинитих догађаја о којима се није говорило 70 година, јер тадашњи режим то није дозвољавао”, рекао је Додик обраћајући се на обиљежавају 77 година од акције “Халијард – ваздушни мост” у којој је спасено више од 500 пилота, а у селу Бољанић њих 60.

Он је подсјетио да су двије војске на простору бивше југославије биле међународно признате, а то су четнички покрет и партизанске јединице.

“Нажалост, Титов режим игнорисао је страдања Срба у Јасеновцу, Пагу, Јадовну, Херцеговини, тако су покушали да прећуте истину о овом догађају. Међутим, чињеница је да је четничка војска чувала слободу народу на Озрену”, поручио је Додик.

Он је нагласио да српски народ на Озрену бранио огњишта, вјеровао у Србију и четничког команданта генерала Драгољуба Дражу Михаиловића.

Према његовим ријечима, многи савезнички пилоти су спасени, што је одраз величине и снаге српског народа.

“Нажалост, Срби су, упркос својој хуманости и слободарској тежњи, крајем прошлог вијека сатанизовани. Вјерујем да односи српског народа са САД и тадашњим савезницима мора бити промијењени”, каже Додик.

Додик је поновио да су за српски народ мир и слобода светиња, а држава синоним за слободу.

“Допустите нам да имамо државу и слободу, јер је БиХ за нас тамница. Вјерујем у мир и све добре народе”, нагласио је Додик. Он је напоменуо да је Република Српска на путу слободе и развоја.

“Овдје живимо вијековима и боримо се за нашу слободу. Српски народ се за слободу борио против Турака, Аустроугара, нациста и бомбардовао га је НАТО. Ми смо слободоуман народ, који је био на страни побједника и нека ово вријеме буде вријеме српског уједињења”, каже Додик.

Он је навео да се разговара и изградњи монументалног комплекса на подручју Озрена, како би се сваки дан слала порука мира и љубави.

У селу Бољанић код Добоја данас се обиљежава 77 година од акције савезничких пилота “Халијард – ваздушни мост” у којој је спасено више од 500 пилота, а из овог села њих 60.

Операција “Ваздушни мост”, како је још зову, била је највећа операција спасавања америчких војника иза линија фронта 1944. и 1945. године.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed