Срна, 22.4.2016, Штрбац: Од Загреба не очекујем истраге, већ ревитализацију усташтва

БЕОГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ – Директор Документационо информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао je да од нове хрватске власти не очекује да било шта покрене са мртве тачке што се тиче истраге злочина над Србима, осим релативизације и ревитализације усташтва.

„Када нису успјели ови претходни који су били лијева опција на власти, од ових профашиста, како се сами декларишу и како их декларише пола Хрватске, не можеш ништа очекивати што се тиче процесуирања припадника њихових оружаних снага“, истакао је Штрбац, који је у Цркви Светог Марка присуствовао парастосу српским жртвама „Бљеска“.

Он је додао да, нажалост, већ годинама понавља исту ствар да нема још ни оптужених, нити правих истрага у вези са злочином Хрватске војске над Србима у акцији „Бљесак“, иако је било неких покушаја.

„Нико заправо није на прави начин процесуиран. Све је то било против неименованих или против оних по највишој командној одговорности“, рекао је новинарима Штрбац.

Позивајући се на хрватске изворе, он је као непосредан повод за акцију „Бљесак“ навео догађај уочи те акције, односно од 28. априла 1995. године, када је један млади малољетни Хрват, неки Владо Гаврић, заклао на ауто-путу, на једној бензинској пумпи Србина Тихомира Благојевића.

„Заклао га је као зеца пред 30 људи. Послије је он признао да га је заклао само зато што се декларисао као Србин. А 1998. године је /Фрањо/ Туђман, као предсјеник Хрватске помиловао тог човјека и он се слободно креће све ово вријеме. Ту нема никаквог разлога за помиловање“, рекао је Штрбац.

Он је истакао да је то још стравичније од злочина у војној акцији јер се злочин десило за вријеме једног мирног одласка Србина по гориво.

Говорећи о покушајима истрага злочина у „Бљеску“, Штрбац је подсјетио да су још 2006. године хрватски борци, учесници у тој акцији, поднијели кривичну пријаву против Младена Крунца, који је тада био генерал Хрватске војске, да је наредио једном свом војнику, личном снајперисти, да убије цивила који је претрчавао цесту.

„Убио га је као зеца, али тужилаштво је одбацило ту пријаву уз образложење да су то нормалне појаве у ратовима“, навео је Штрбац.

Он је напоменуо да је 2012. године Инцијатива младих Хрватске поднијела кривчну пријаву за један веома ружан однос према заробљеницима и малтретирање, али да је то још увијек у фази „некаквог извида“, и још увијек није отворена истрага против било кога познатог.

Штрбац је додао да је 2008. године полиција у Републици Српској поднијела Тужилаштву у Сарајеву пријаву против самог врха Хрватске за злочине почињене у „Бљеску“, али и то је још у некаквој истражној фази.

Он је подсјетио да је у Србији 2010. године Тужилаштво за ратне злочине покренуло неке предкривичне поступке, прикупљало доказе за страдање Срба у два села Медаре и Пакленици, и сву прикупљену документацију доставило Хрватима, али да је то, према његовим информацијама, такође у „фази извида“.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed