СРНА, 5. 8. 2023, Дани туге и сјећања – Вујадиновић: Акција Олуја спроведена уз подршку НАТО снага

Дани туге и сјећања: Билтен ДИЦ Веритас бр. 183 - 2023.

Дани туге и сјећања: Билтен ДИЦ Веритас бр. 183 – 2023.

Акција хрватске војске и полиције “Олуја” у којој је протјерано 220.000 Срба, а побијено око 2.000, спроведена је уз сагласност, логистичку и другу подршку НАТО снага, рекао је историчар Жељко Вујадионовић.

Вујадиновић је на трибини “Дани туге и сјећања”, коју је у оквиру обиљежавања 28 година од страдања Срба у “Олуји” организовао Документационо-информациони центар “Веритас”, истакао да је српски народ у овој злочиначкој акцији изгубио простор на којем је вијековима живио.

Он је истакао да се скоро три деценије након акције “Олуја” може рећи да је та операција спровођена у плановима САД који су водили завршетку рата у тадашњим околностима, а чија је најважнија компонента била национално разграничење становништва на простору бивше Југославије.

Вујадиновић је објаснио да се то односило прије свега на разграничење између Срба и Хрвата, док је за Бошњаке било предвиђено оно што је то било дефинисано преговорима из 1994. године у Вашингтону да они, како се каже, “иду са Хрватима у Европу”.

“Према томе, Олуја је била саставни дио тих процеса и то је њена основна историјска суштина”, рекао је Вујадиновић на трибини, која је одржана у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске.

Осим трибине, промовисан је и билтен “Веритаса” под називом “28 година послије”.

Главни уредник “Веритасовог” билтена Јанко Веселиновић рекао је да се он сваке године припрема са прегледом догађања између два обиљежавања погрома Срба у “Олуји”.

“Пратимо сва догађања која се тичу и обиљежавања и догађања од прошле године, а већи дио је посвећен догађајима везаним за процесуирање ратних злочина, тражењу несталих, евидентирању лица која до сада нису била евидентирана у бази података”, рекао је Веселиновић новинрима у Бањалуци.

У оквору обиљежавања 28 година од погрома Срба у “Олији” данас је у Бањалуци служен парастос за све страдале Србе у тој акцији хрватске војске и полиције, а положени су и вијенци на споменик деветорици Далматинаца страдалих на Динари у јулу 1995. године.

 

Билтен 183, 28 година послије – „Дани туге и сјећања“ – Сјећање на изгон Срба из РСК у августу 1995. можете погледати и/ли преузети на овој вези.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed