СРНА, 8.1.2017, Академик Василије Крестић: Ако буде слоге 9. јануар ће се вјечно славити

 

Академик Василије Крестић Фото: Вечерње новости

Академик Василије Крестић Фото: Вечерње новости

БЕОГРАД, 8. ЈАНУАРА /СРНА/ – Академик Василије Крестић изјавио је данас Срни да ће Дан Републике Српске, 9. јануар, уколико буде здраве памети и слоге, вјечно остати дан славља због стварања Републике Српске и проглашења њене државност.

„Уколико буде здраве памети и слоге, Дан Републике Српске, 9. јануар вечно ће остати дан славља због онога што се збило, како се збило и зато што је он проглашен за дан државности Српске“, рекао је Крестић.

Он је навео да будућност 9. јануара и како ће бити третиран зависи од „нас и од нашег односа према збивањима која су у вези са тим датумом“.

Крестић је истакао да се српски народ мора борити за истину и не треба да чини компромисе са онима који му желе импутирати кривицу за неке догађаје.

„Не треба да чинимо компромисе и да одступамо од историјских чињеница. Треба да се бранимо, а не само да се поносимо. Треба да сачувамо достојанство и понос, али да будемо упорни у доказивању стања кроз које смо прошли, а не да се слажемо са импутацијама које нам намећу“, рекао је Крестић.

Он је додао да Срби не смију да траже уступке од оних који нису спремни на уступке, а изнад свега да изгубе достојанство.

Као један од најважнијих задатака, Крестић је истакао потребу да Срби попишу своје жртве и да се у култури сјећања угледају на Јевреје и остале народе који су изградили споменике не да би се присјећали ружних догађаја, већ да би одали поштовање жртвама.

„Бојим се да нисмо дорасли том схватању кроз које морамо да прођемо. Потребно је да направимо меморијални центар српских жртава као што га имају сви културни народи“, рекао је Крестић.

Он је оцијенио да је Република Српска један од најзначајнијих резултата кризе у коју је запала Југославија и народи који су у њој живјели.

„Да Република Српска није створена, ми бисмо у сваком погледу били у приземљу. Овако је то најзначајнији резултат те целокупне кризне ситуације“, сматра Крестић.

Он истиче да је са апекта историје тешко рећи која је година била најпреломнија у историји српског народа и да је мало народа на овим геополитичким просторима који су имали тако бурну историју.

„Преломне су године када је у устанцима настајала држава, као су 1914, 1941, 1944. година и деведесете године прошлог века. Све су то преломне године и догађаји за Србе“, рекао је Крестић.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed