Вести, 25.7.2016, И владике траже имена жртава

Писмо СА Синода Српске Православне Цркве од 15. јула 2016. Фото: screenshot

Писмо СА Синода Српске Православне Цркве од 15. јула 2016. Фото: screenshot

Свети архијерејски Синод Српске православне цркве одлучио је да се посредством свих својих епархија у свету укључи у прикупљање података о страдалим Србима у Другом светском рату како би се помогло Српском меморијалу да на једном месту обједини све спискове пострадалих у периоду 1941-1945. година, као и у ратовима 1991-1995.

Синод је наложио свим епархијским архијерејима да се преко локалног свештенства укључе у прикупљање података о пострадалим Србима са повереним им парохијама у Другом светском рату и у грађанским ратовима деведесетих година протеклог века.

„Податке са именима српских жртава у ратовима 20. века, које владике уз помоћ свог свештенства прикупе, достављају се Светом архијерејском Синоду, након чега ће Синод прикупљена имена проследити и на располагање ставити Друштву за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20 веку“, стоји у саопштењу ове организације.

Истовремено, Свети архијерејски синод препоручио је сарадњу Српског меморијала и Одбора за Јасеновац при Светом архијерејском синоду, који се бави истраживањем страдања српског народа у минулим ратовима, а нарочито у логорима НДХ за време Другог светског рата.

 

Ђ. Баровић – Вести

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed