Искра, 17. 10. 2023, Радомир Павловић: У Буљиму код Кравице спомен плоча Јездимиру Дангићу

Кравица: Спомен табла мајору Јездимиру Дангићу (1897-1947) Фото: Искра, Радомир Павловић

Кравица: Спомен табла мајору Јездимиру Дангићу (1897-1947) Фото: Искра, Радомир Павловић

У недељу 15. октобра 2023. године у Буљиму код Кравице у родном мјесту Јездимира и његовог оца Саве Дангића освештана је спомен плоча Јездимиру Дангићу.

Након откривања спомен плоче у коме је учествовала борачка организација из Братунца и удружење Источна aлтернатива из Братунца те бројна удружења, одборници и гости из окружења и Србије, одржан је Парастос који је водио кравички парох.

После парастоса положено је цвијеће а историјски час о лику и дјелу Јездимира Дангића држао је историчар Стефан Милосављевић из Удружења Мост. Удружење Мост поклонило је Удружењу Источна алтернатива књиге Јездимира Дангића које је примио Војин Павловић предсједник удружења који је најзаслужнији за подизање ове плоче Јездимира Дангића.

Плоча је подигнута у близини цркве у Буљиму код Кравице. Тако је након више округлих столова и промоција о Јездимиру Дангићу у Сребреници, Кравици и Братунцу у којима је учествовала и његова кћерка Нада Дангић, коначно дошла и спомен плоча која је откривена и освештана у његовом родном крају.

Удружење Мост ће настати да шири идеју о рехабилитацији Јездимира Дангића. Дом културе у Братунцу је установио књижевну награду Јездимир Дангић а покренуте су и иницијативе да нека улица у Сребреници и Братунцу добије име по Јездимиру Дангићу. У току су конкурси за промјену имена улица. Настојаћемо да плоча са ликом Јездимира буде у Скеланима, Дрињачи и Кравици.

 

 

Радомир Павловић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed