СРНА, 25.4.2018, Навршава се 77 година од убиства 487 Срба из Грубишиног Поља [Мапа]

Илустрација Фото: Интернет

Илустрација Фото: Интернет

Ове године навршава се 77 година од убиства 487 Срба из Грубишног Поља у комплексу логора смрти Независне Државе Хрватске Госпић-Јадовно-Паг.

Из Удружења „Јадовно 1941″ подсјећају да су усташе у ноћи између 26. и 27. априла 1941. године ухапсиле 504 Србина, од којих је 487 убијено у јулу те године.

Под изговором да Срби из Грубишног Поља спремају „ђурђевдански устанак“ из Загреба је возом у Грубишно Поље стигло око 120 хрватских усташа, предвођених шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и усташким емигрантом Еугеном Дидом Кватерником.

Усташе су стигле на иницијативу жупника Петра Сивјановића, а у договору са тамошњим усташким „логорником“, адвокатом Лујом Стахуљаком и „предстојником“ Зориславом Микићем у својим домовима ухапшена су 504 Србина.

Након што су тучени и понижавани, ноћ су провели у згради тадашње основне школе, а сутрадан су превезени сточним вагонима у „Загребачки збор“, данашњи студентски центар, а потом у логор „Даница“ код Копривнице, чији су били први затвореници.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Крајем јуна 1941. године превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана.

Они који су преживјели тај пакао у каменој пустињи, током јула су превезени у потпалубљу брода у увалу Рођанка, јужно од Карлобага, а одатле везаних руку су тјерани пјешке преко Башких Оштарија до села Ступачиново гдје су побијени у некој од пет крашких јама у које су бацани.

На жељезничкој станици у Грубишном Пољу породице побијених постављале су спомен-плоче које су уништаване 1971. и 1991. године и до данас нису обновљене, наводе из Удружења „Јадовно 1941″.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed